Burse - Fonduri mutuale

Val de listări de acţiuni şi obligaţiuni în 2020 şi 2021: şase companii antreprenoriale dian agrobusiness şi din industria alimentară au pariat pe finanţare prin Bursa de la Bucureşti. Companiile româneşti din agrobusiness aleg Bursa pentru finanţarea dezvoltării în detrimentul fondurilor de investiţii

Val de listări de acţiuni şi obligaţiuni în 2020 şi...

Autor: Florentina Niţu, Cristina Roşca

26.03.2021, 07:00 1825

Companiile agroalimentare ro­mâ­neşti urmează modelul cor­poraţiilor, astfel că fac in­vestiţii pe termen lung şi aleg Bursa pentru finan­ţare în detrimentul fondurilor de in­vestiţii. Doar în 2020 şi 2021 Agroserv Mări­uţa (lactate), Norofert (inputuri agri­cole), Grup Şerban Holding (acti­vităţi variate în agrobusiness), Holde Agri Invest (agricultură), Agricover (grup cu afaceri diferite în agricultură) şi Agroland (magazine agricole) au lis­tat sau urmează să listeze acţiuni ori obli­gaţiuni la Bursa de la Bucureşti.

Toate acestea au venit pe piaţa AeRO, unde condiţiile de raportare sunt mai relaxate faţă de piaţa principală.

Antreprenorii din agrobusiness spun că preferă Bursa în detrimentul unui acord cu un fond de investiţii (care poate cumpăra un pachet minoritar sau ma­joritar de acţiuni) pentru că cea dintâi sursă alternativă de finanţare le asigură cash într-un timp scurt şi o dezvoltare masivă, acce­lerată. Negocierile cu un fond de investiţii pot dura de la câteva luni la mai bine de un an, iar investitorul financiar nu doar că asigură capitalul necesar dezvoltării, dar vine şi cu o serie de condiţii şi reguli pentru business.

„Am avut opţiunea de a ne finanţa prin vân­zarea unui pachet de acţiuni către un fond de investiţii, dar am ales Bursa, pentru că avem un plan pe termen lung“, a spus Adrian Cocan, mana­ger al Lăptăriei cu Caimac, brand de lactate deţinut de compania Agro­serv Măriuţa.

Agroserv Măriuţa a listat pe 8 decembrie 2020 prima emisiune de obligaţiuni a societăţii la Bursa de Valori Bucureşti (SMT) şi a anunţat că vrea să listeze şi 15-20% din acţiunile companiei.

Producătorul de lactate nu e singura companie care a găsit în Bursa de Valori Bucureşti o şansă de a finanţa dezvoltarea.

„N-am ales noi Bursa, ne-a ales Bursa pe noi. Nu ne trecea prin cap să ne listăm, ci chiar aveam discuţii cu un fond de investiţii, dar acum cred că este cea mai bună decizie pe care am luat-o.“

Finanţările prin instrumentele pieţei de capital sunt mult mai simple şi îţi permit o dezvoltare accelerată“, a spus Vlad Popescu, CEO al Norofert Group, producător de inputuri agricole organice, precum îngrăşăminte, produse fitosanitare şi tratamente foliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO