Burse - Fonduri mutuale

Valeriu Tabără: Agricultura este o sursă formidabilă de venituri, numai pe vegetal vorbim de 10 miliarde de euro anual

Valeriu Tabără: Agricultura este o sursă formidabilă de venituri, numai pe vegetal vorbim de 10 miliarde de euro anual

Foto: Octav Ganea

09.11.2011, 13:55 368

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat cu prilejul unei conferinţe pe tema lansării contractului pe grâu la Bursa de la Bucureşti că sectorul agricol este o sursă formidabilă de venituri, numai sectorul vegetal urmând să aducă anul acesta venituri pe care le estimează la 10 miliarde de euro.

"Pe ovine anul viitor o să avem în jur de un miliard de euro. În doar două trimestre din acest an, trimestrul trei şi patru, agricultura va aduce 1,2 miliarde de euro în România din fondurile europene. La pontenţialul maxim, pe piaţa internă a grâului putem vorbi de 10-12 milioane de tone anual iar pe porumb undeva la 18 - 20 de milioane de tone, astfel că producţia de cereale s-ar putea duce uşor către 30 milioane de tone anual. Ne apropiem de 1,2 milioane de tone de floarea soarelui cum n-am avut de mult timp iar piaţa este excepţională, preţul n-a scăzut sub 1,4 lei. Este una dintre cele mai scumpe culturi", a spus Tabără.

El a mai spus că producţia de grâu în evidenţa Ministerului se ridică anul acesta în jurul cifrei de 7 milioane de tone, însă crede că cea reală depăşeşte 8 milioane de tone, iar România nu ar trebui să coboare ştacheta sub pragul de 7 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO