Burse - Fonduri mutuale

Vanzarile Terapia Ranbaxy au crescut cu 50%, dublu fata de piata

Vanzarile Terapia Ranbaxy au crescut cu 50%, dublu fata de piata

Click pentru imaginea marita

19.01.2007, 18:02 26

Producatorul de medicamente Terapia Ranbaxy a inregistrat o crestere de aproximativ 50% a vanzarilor anul trecut, potrivit raportului publicat de actionarul sau majoritar, grupul indian Ranbaxy.
"Integrarea operatiunilor Terapia (in cele ale Ranbaxy - n.r.) s-a incheiat cu succes. Anul trecut, cresterea companiei a fost de aproape 50%, mult peste avansul pietei. Operatiunile comerciale ale Ranbaxy si Terapia au fuzionat, iar forta de vanzari s-a dublat", se arata in raportul Ranbaxy.
Terapia a raportat in 2005 vanzari brute pro-forma de 80 mil. dolari (peste 65 mil. euro), ceea ce, la o crestere de 50% in 2006, ar duce afacerile producatorului la 120 milioane de dolari (95,6 mil. euro). Cresterea pietei farma este estimata pentru anul trecut la 20%.
La inceputul anului, reprezentantii companiei estimau pentru 2006 un nivel al vanzarilor de 110 mil. dolari (87,6 mil. euro).
"Terapia Ranbaxy va deveni un punct strategic pentru operatiunile companiei in Uniunea Europeana si pietele care fac parte din CSI", mai arata raportul Ranbaxy. La finalul anului trecut, producatorul a anuntat finalizarea investitiei intr-un nou centru logistic situat in Otopeni, prin care se mareste capacitatea de depozitare pentru produsele proprii, dar in acelasi timp se adauga servicii de antrepozit pentru produsele Ranbaxy.
Anul acesta, Terapia va reprezenta motorul cresterii profitului Ranbaxy, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor gigantului indian. Planurile Terapia prevad lansarea a peste 40 de produse noi, pe segmentul de antibiotice, de medicamente pentru sistemul respirator, dar si produse naturiste.
In ceea ce priveste planurile de export, acestea vor fi adaptate la specificul fiecarei tari a UE, iar una dintre prioritatile Terapia in acest an o va reprezenta promovarea brandului Faringosept pe principalele piete ale Europei Occidentale.
Potrivit ultimului raport al companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania, Terapia Ranbaxy ocupa locul opt in topul celor mai importanti jucatori de pe piata farmaceutica locala.
Cota de piata cumulata a celor doua companii in termeni de volum depaseste pe plan local 10%, ceea ce inseamna ca mai mult de una din zece cutii de medicamente vandute in Romania este produsa de aceasta.
Principalii producatori locali de medicamente sunt alaturi de Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Sindan, LaborMed si Biofarm.
Piata farmaceutica a fost extrem de agitata in 2006 cand valoarea tranzactiilor a atins aproape 500 mil. euro. Astfel, in domeniul productiei, s-a vandut, pe langa Terapia, si Sindan, insa au fost consemnate si primele exit-uri pe segmentul distributiei. Grupul german ANZAG a achizitionat 60% din Farmexpert, in timp ce Gedeon Richter din Ungaria a preluat prin intermediul diviziei locale distribuitorul Dita.
Numarul tranzactiilor cu distribuitori se asteapta sa creasca anul acesta, in conditiile in care se asteapta intrarea marilor jucatori europeni, ceea ce va determina accentuarea consolidarii pietei. Cu toate acestea, o valoare la fel de mare a tranzactiilor este putin probabil sa se atinga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO