Burse - Fonduri mutuale

Vedetele burselor

Autor: Andrei Chirileasa

25.05.2011, 23:38 309

Majoritatea statelor din regiune şi-au listat şi pe bursăoperatorii naţionali de telecom, chiar dacă au cedat pachetelemajoritare de acţiuni unor investitori strategici, asigurând astfeldiversificarea ofertei de acţiuni pentru investitori. Companiiletelecom listate sunt printre "vedetele" pieţelor din Ungaria,Croaţia, Slovenia sau Cehia, având ponderi semnificative atât încapitalizare, cât şi în valoarea tranzacţiilor derulate pe acestepieţe.

În Polonia, listarea principalului operator de telecom, în 1998,a fost pentru mult timp cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO)derulată de statul polonez. Şi pe pieţele mari din Europa de Vestoperatorii de telecom sunt printe companiile esenţiale. De exemplu,Telefonica este principala companie de pe bursa spaniolă, asigurândun sfert din lichiditatea pieţei.

Principalul argument pentru listarea Romtelecom pe bursa de laBucureşti este că investitorii au nevoie de cât mai multe sectoareeconomice în care să poată investi, pentru a-şi asigura odiversificare cât mai mare a portofoliilor şi pentru a fi maiferiţi astfel de riscuri. Acţiunile din telecom sunt considerate înmod tradiţional defensive, adică sunt mai rezistente în perioade descădere a burselor, fiind astfel foarte utile pentru fondurile depensii sau fondurile de investiţii. În prezent, fondurile de pensiilocale sunt nevoite să caute pe pieţele externe soluţii dediversificare a portofoliilor.

"Ar fi bine, dacă ne gândim strict din perspectiva pieţei, castatul să listeze Romtelecom, aceasta ar aduce un plus delichiditate şi diversitate pe piaţă.

Statul are însă şi alte opţiuni pentru a sprijini dezvoltareapieţei, care se pot realiza mult mai uşor şi au implicaţiistrategice mult mai semnificative. După părerea mea este mult maiimportant ca statul să listeze pachete minoritare de acţiuni lacompaniile din sectoare strategice (de ex. energie) la care esteacţionar majoritar, pentru a le impulsiona să se eficientizeze, ale creşte gradul de transparenţă şi implicit valoare", spune RaduHanga, director general al BT Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO