Burse - Fonduri mutuale

O veste bună pentru industrie: România va ajunge să producă aproape 9% din producţia europeană de polioli, după ce Chimcomplex a extins capacitatea de producţie din cadrul platformei Oltchim. Valoarea investiţiei trece de 40 mil. euro

O veste bună pentru industrie: România va ajunge să...

Autor: Cristina Bellu

21.07.2022, 14:40 3160

Chimcomplex (CRC), cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a inaugurat o instalaţie de producţie de polioli speciali în cadrul platformei Oltchim, după o investiţie de 40 mil. euro.

Instalaţia face parte dintr-un proiect de 101 milioane de euro, şi a fost realizată din fonduri proprii, investiţia urmând să fie amortizată în maximum patru ani, arată datele transmise de oficialii companiei.

Principalele utilizări ale poliolilor produşi aici sunt spumele flexibile şi semiflexibile, spumele rigide, agenţii de etanşare, cernelurile, elastomerii şi adezivii, cea mai mare parte a producţiei devenind ulterior componente ale automobilelor, ale panourilor termoizolante sau piele ecologică, mobilier, saltele şi izolaţii.

În urma extinderii, România va ajunge să producă aproape 9% din producţia europeană de polioli, ceea ce va clasa compania pe locul 6 în topul producătorilor din Europa.

“În trei ani de la achiziţia activelor Oltchim am scos din conservare această investiţie, stagnată de 14 ani, am reproiectat-o şi am investit în ea ca să o transformăm într-o fabrică de referinţă pentru Europa”, spune Ştefan Vuza, Preşedinte Chimcomplex.

Noua instalaţie, cea mai mare investiţie realizată cu capital autohton în România, se întinde pe o suprafaţă de 5,6 hectare şi are o capacitate de patru ori mai mare decât cea a fabricii de polioli speciali existente.

Proiectul permite funcţionarea cu o eficienţă tehnologică şi energetică cu 30% mai mare decât instalaţiile actuale, întrucât utiliajele şi echipamentele de ultimă generaţie au fost proiectate pe baza celor mai moderne tehnologii specifice.

“Ne-am orientat strategia de dezvoltare spre eficienţa tehnologică, eficienţa energetică şi spre chimia verde şi sustenabilă, aceasta este direcţia noastră şi mergem cu paşi repezi înainte”, adaugă Ştefan Vuza.

Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Compania operează două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.

În 2021, Chimcomplex a raportat afaceri de 2,2 miliarde de lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO