Burse - Fonduri mutuale

Veste bună pentru bursa românească: valoare de piaţă a companiilor listate atinge 166 miliarde de lei, maximul de la începutul anului 2019

Veste bună pentru bursa românească: valoare de piaţă...

Autor: Liviu Popescu

10.04.2019, 18:25 229

Capitalizarea companiilor listate la bursa de Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agenţiile de evaluare financiară, a urcat la 165,8 miliarde de lei (34,8 mld. euro) pe 10 aprilie şi a atins astfel cea mai ridicată valoare de la începutul acestui an, potrivit datelor BVB.

Avansul valorii de piaţă a venit în contextul în care indicele principal BET al celor mai tranzacţionate acţiuni s-a apreciat miercuri pentru a opta şedinţă consecutivă şi a atins astfel un nou maxim de la începutul anului 2019, ajutat în special de acţiunile Fondului Proprietatea (apreciere de 0,85%), Banca Transilvania (0,23%) şi MedLife (1,1%). Primele două acţiuni au şi cele mai mari ponderi în structura indicelui.

Pe de altă parte însă, rulajul de tranzacţionare a intrat de tot la apă în condiţiile în care investitorii au schimbat astăzi acţiuni de aproximativ 22 milioane de lei, la jumătate faţă de media acestui an, de circa 45 mil. lei.

De altfel lichiditate de la Bucureşti este la cota de avarie în ultima perioadă de timp întrucât majoritatea companiilor listate şi-au anunţat propunerile de dividende din profiturile pe 2018, ceea ce îi determină pe investitori să aştepte datele de înregistrare şi altfel să nu intre la tranzacţionare, ducând astfel la lipsa vânzătorilor. Brokerii mai spun că valoarea scăzută a tranzacţiilor este determinată şi de încheierea unei perioade cu volatilitate ridicată, precum cele de după Ordonanţa 114 şi se asteaptă că rezultatele financiare din T1/2019 să aducă puţină dinamică în peisajul bursier de la Bucureşti.

Bursa românească are un plus de 12,66% de la începutul anului 2019, dinamică prin prisma indicelui dividendelor BET-TR, ceea ce înseamnă că mai are de recuperat doar 0,25% pentru a reveni la nivelul de dinainte de ordonanţa 114.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO