Burse - Fonduri mutuale

Vine sânge proaspăt pe Bursa de Valori Bucureşti: cele mai mari bănci din România se pregătesc pentru distribuirea de dividende

Autor: Liviu Popescu, Eduard Ivanovici

09.09.2023, 12:50 12563

Banca Transilvania a convocat pe 29 septembrie acţionarii pentru a aproba dividende de 900 mil. lei, respectiv 1,13 lei pe acţiune, cu 6 noiembrie ca dată a plăţii Analiştii se aşteaptă ca şi BRD să convoace acţionarii pentru dividende.

Prin decizia surpriză de a convoca acţionarii pentru distribuirea de dividende de 900 mil. lei din profitul anului 2022, într-un climat în care instituţiile de credit sunt sub presiune pe fondul creşterilor de preţuri care s-au resimţit în portofoliul de titluri de stat, Banca Transilvania (TLV) a ridicat ştacheta BRD Soc Gen şi  a altor instituţii de credit pentru a-şi remunera acţionarii.

În vara acestui an BNR, prin vocea lui Cristian Popa, a răspuns unei solicitări adresate de Ziarul Financiar cu privire la scenariile distribuirii de dividende de către instituţiile de credit în contextul în care în ultimii ani recomandarea băncii a fost de amânare a remunerării acţionarilor din cauza scumpirilor: vorbim de o revenire prudentă, pas cu pas, spre normalitate.

„Astfel, premisele acordării de dividende de către instituţiile de credit din România sunt perspectiva îndeplinirii cerinţelor minime de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL), conformarea cu indicatorii de prudenţialitate şi realizarea de către acestea a unei analize interne de tip testare la stres”.

Acum, că Banca Transilvania a surprins piaţa de capital cu o propunere de dividende cu un randament de 5%, aşteptările sunt ca şi Consiliul de Administraţie al BRD să ia în calcul o astfel de remunerare a investitorilor. 

„Decizia Băncii Transilvania de a distribui dividende a venit ca o surpriză. Odată ce a fost creat un precedent, iar băncile au rezerve suficiente de capital, luăm în considerare dividende şi de la BRD SocGen şi alte bănci”, spune Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, administrator de fonduri de investiţii.

De la anunţul de convocare, din 24 august, şi până la la şedinţa de ieri, 4 septembrie, acţiunile TLV au urcat cu aproape 4% pe o bursă în creştere cu 2,5%. Anul acesta, acţiunile băncii de la Cluj au plus 20%, iar cele ale BRD plus 12%.

„Este posibil să vină şi BRD cu un anunţ de o asemenea natură”, spune Ovidiu Şerdean, broker al IFB Finwest. „BRD SocGen este o companie care, în general, a distribuit dividende destul de mari. În 2020, pe timpul crizei Covid, a fost chiar prima care a reacţionat la solicitarea Băncii Centrale Europene de a nu distribui dividende şi de a nu face răscumpărări.

La fel şi acum, în urma solicitării BNR, am văzut că BRD şi Banca Transilvania nu au avut iniţial propuneri de dividende. Banca Transilvania a venit ulterior cu propunerea de distribuire”.

Dacă nu va fi în toamnă, este posibil să vedem totuşi în primăvară o alocare de dividende din profitul pe 2022 pentru BRD, spune brokerul. „Perspectivele sectorului bancar sunt bune. După primăvară, când acţiunile BRD au ajuns în jurul valorii de 12 lei, le vedem acum în jur de 14,5 lei, deci o creştere cu un randament bun. Rămâne în continuare o acţiune de profit, o acţiune de portofoliu, care dă dividend”.

Şi Dragoş Manolescu vorbeşte de perspective bune pentru sectorul bancar. „Văd perspective pozitive pe sectorul bancar întrucât nu observ creşteri spectaculoase pe creditele neperformante, în condiţiile în care am avut parte de creşteri destul de mari ale dobânzilor. într-adevăr, am văzut o încetinire a creditării, însă previzionale pe care le aveau băncile sunt acoperitoare şi o parte de ele sunt revărsate, fiind văzute în profituri. Este un test de stres, care pare că a fost trecut cu brio de către sistem”, spune Dragoş Manolescu.

ZF a scris recent că profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la sfârşitul primului semestru din 2023 la un nou record, de 6,9 mld. lei, în creştere cu peste 40% faţă de câştigul raportat pentru S1/2022, iar activele au urcat la un vârf de aproape 738 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării cu un ritm mediu încetinit, de circa 9% an/an.

Acesta a fost cel mai bun prim semestru din ultimii ani pentru bănci, după ce în S1/2022 câştigul preliminar a fost de circa 4,8 mld. lei, în S1/2021 ajunsese la 4,2 mld. lei, iar în S1/2020 profitul băncilor era de doar 2,8 mld. lei, apropiat de profitul din S1/2019.

Dacă se menţine ritmul din prima jumătate a anului, dobânzile mari şi revigorarea creditării pot duce profitul băncilor la un nou record la final de 2023, de circa 14 mld. lei, după maximul de peste 10 mld. lei din 2022.​

Dragoş Manolescu, OTP AM: Decizia Băncii Transilvania de a distribui dividende a venit ca o surpriză.

Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: Este posibil să vină şi de la BRD un anunţ de o asemenea natură (distribuire de dividende - n.red).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO