Burse - Fonduri mutuale

Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS: Investitorii vor putea tranzacţiona acţiunile AROBS pe piaţa principală a BVB în luna septembrie. Realizarea acestui transfer ne permite accesarea unor variante alternative de finanţare

Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS

Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS

Autor: Cristina Bellu

26.07.2023, 12:10 1599

AROBS Transilvania Software (simbol bursier: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată pe Bursa de Valori Bucureşti, anunţă că se află în plin proces de finalizare a prospectului privind listarea pe piaţa principală a BVB şi transmiterea acestuia către ASF pentru aprobare.

Recent, compania a publicat rezultatele financiare pentru anii 2022, 2021 şi 2020 conform standardelor IFRS.

„Următorul nostru obiectiv vizează finalizarea prospectului şi transmiterea acestuia către ASF pentru aprobare, astfel încât investitorii vor putea tranzacţiona acţiunile AROBS pe Piaţa Principală a BVB în luna septembrie a acestui an. Realizarea acestui transfer ne permite accesarea unor variante alternative de finanţare, precum obligaţiuni şi majorări de capital, şi reprezintă un pas semnificativ pentru ca AROBS să devină un jucător important pe piaţa globală de servicii şi produse IT, pornit de la Cluj”, explică Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.

Conform situaţiilor financiare în format IFRS, AROBS a înregistrat în anul 2022, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 299,8 milioane de lei, o creştere cu 61% faţă de anul 2021, EBITDA normalizată de 70,6 milioane de lei, plus 35% faţă de anul 2021, şi un profit net normalizat de 53,1 milioane de lei, o apreciere de 15% comparativ cu 2021.

În ceea ce priveşte veniturile aferente liniilor de business din cadrul grupului, divizia de Software Services a generat venituri de 240,1 milioane de lei în 2022, în creştere cu 87% faţă de 128,5 milioane de lei în 2021. Veniturile generate de produsele software s-au ridicat la 58,7 milioane de lei, comparativ cu 48,9 milioane de lei în 2021, o creştere de 20%.

„Rezultatele IFRS sunt în mod natural aliniate cu cifrele pe care le-am prezentat până acum investitorilor noştri, cu câteva diferenţe minore generate de principiile de recunoaştere conform IFRS. Un aspect extrem de important este faptul că, odată cu trecerea la publicarea rezultatelor în standardul IFRS, acţionarii AROBS deţin elemente de comparabilitate a grupului nostru cu alţi jucători din industrie la nivel global”, adaugă Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

Înfiinţată în urmă cu 25 de ani, AROBS este cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti. În prezent, grupul furnizează servicii şi soluţii software pentru diverse industrii, având peste 70 de parteneri globali în cadrul diviziei Software Services prezenţi în Europa şi America, cu focus pe Embedded pentru Automotive, Aerospaţial, Maritim, Medical, precum şi Travel Technology, IoT, Clinical Trials, Fintech, Enterprise Solutions, Cybersecurity şi Intelligent Automation. Totodată, produsele pentru telematics, optimizarea afacerilor şi management HR din cadrul diviziei de Software Products a AROBS sunt utilizate de peste 11.000 de clienţi din Europa Centrală şi de Est şi Asia.

Compania s-a listat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti în data de 6 decembrie 2021. De la acel moment şi până astăzi, AROBS a desfăşurat o campanie amplă de achiziţii şi integrare de jucători existenţi care operează în aceeaşi industrie şi care pot aduce valoare adăugată prin consolidarea şi extinderea domeniilor de expertiză şi a amprentei geografice acoperite de serviciile şi produsele grupului.

Astfel, din 2021 şi până în prezent au fost realizate nouă achiziţii. În 2021 a fost achiziţionată compania Berg Software, iar în 2022 au fost achiziţionate AROBS Engineering (fosta linie de business Enea Software Development Services România), grupul Nordlogic şi Centrul de Soft GPS România. În 2023, AROBS a achiziţionat două entităţi din Republica Moldova, AROBS Software şi AROBS TrackGPS, AROBS Polska (fosta SYDERAL Polska), Grupul Future WorkForce şi AROBS Pannonia Software din Ungaria. 

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO