Burse - Fonduri mutuale

Vosganian spera sa stranga 60 mil. euro din listarea Transgaz

23.07.2007, 17:18 20

Oferta publica initiala prin care statul intentioneaza sa vanda 10% din actiunile companiei de transport al gazelor naturale Transgaz Medias ar putea incepe in luna noiembrie, iar listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti va avea loc la inceputul anului viitor, potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
"In dezbaterile pentru strategia energetica am sustinut mereu reintroducerea ideii de listare la Bursa. Consider ca, in luna noiembrie, se poate incepe programul de subscriere, iar la inceputul anului 2008 Transgaz ar putea fi prezenta pe piata de capital din Romania. Semnalele sunt foarte bune, ar putea fi cazul chiar de o suprasubscriere. Listarea ar putea aduce companiei 50-60 mil. euro", a afirmat Vosganian, la o intalnire cu reprezentantii Transgaz si Romgaz, la Medias.
Transgaz, companie detinuta de stat, va lista pe piata de capital un pachet de 10% din actiuni printr-o oferta publica initiala, iar intermedierea operatiunii va fi realizata de consultantul Raiffeisen Capital&Investment.
Totodata, Transgaz va aloca in acest an suma de 188 mil. lei (62 mil. euro) pentru modernizarea si extinderea conductelor de inalta presiune. Proiectele noi asumate in programul de investitii vizeaza conductele Biharia-Alesti, Crevedia-Podisor, Negru Voda-Techirghiol pana la Agigea, program care va asigura aprovizionarea cu gaz metan a litoralului Marii Negre, Nadlac- Arad, Giurgiu-Ruse (Bulgaria), Jibou-Cluj si localitatea Urziceni.
"Proiectul Ploiesti Azuga este finalizat si sunt in curs de finalizare proiectele Filiasi - Turnu Severin si localitatea Giurgiu. Pentru viitor sunt planificate investitii pentru rutele Gheorgheni-Toplita, Gura Humorului-Campulung Moldovenesc-Vatra Dornei", a adaugat ministrul. El a mai precizat ca la Romgaz Medias vor fi investite alte 660 mil. lei (200 mil. euro).
Ministerul Economiei si Finantelor a deblocat procesul de conectare a localitatilor la sistemul national de gaze, iar saptamana viitoare va semna primele 30 de proiecte pentru alimentarea cu gaze a mai multor localitati.

Despagubiri de 1 mil. euro
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a inmanat, sambata, 32 de certificate de actionari la Transelectrica, cu titlul de despagubiri pentru persoanele carora le-au fost confiscate diverse bunuri in timpul regimului comunist si nu le-au fost retrocedate. Valoarea totala de piata a certificatelor inmanate sambata este de peste 3 mil. lei (aproape 1 mil. euro). In total, un numar de 570 de fosti proprietari au ales sa primeasca, ca despagubiri, actiuni de la Transelectrica. Vosganian a mai anuntat ca in primul semestru al anului 2008 vor primi actiuni persoanele care au optat pentru actiuni la Transgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO