• Leu / EUR4.9633
  • Leu / GBP5.7790
  • Leu / USD4.6099
Burse - Fonduri mutuale

XTB: Cum arată topul celor mai tranzacţionate acţiuni de către investitorii români în primele patru luni din 2023

XTB: Cum arată topul celor mai tranzacţionate acţiuni de către investitorii români în primele patru luni din 2023

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

25.05.2023, 13:28 1702

Anul 2023 a adus o dinamică volatilă pe pieţe, optimismul investitorilor confruntându-se frecvent cu diferiţi factori de risc. Totuşi, există o tendinţă comună în top 10 cele mai tranzacţionate acţiuni de către investitorii români în primele patru luni ale anului, mai exact dominanţa exercitată de acţiunile din domeniul tehnologic.

Creşterea economică pe termen lung este o funcţie a muncii, a capitalului şi a inovaţiei, iar tendinţele demografice sunt negative în economiile cheie, context în care doar inovaţia poate conduce la creştere pe termen lung, spune Radu Puiu, analist financiar în cadrul casei de brokeraj XTB România.

În mod indirect, euforia alimentată de AI a impulsionat sectorul tehnologic, indicele tehnologic american Nasdaq înregistrând cel mai bun trimestru din 2020 (un avans de aproape 17%) şi o creştere de la începutul anului şi până în prezent de peste 26%.

AI înseamnă concurenţă între Big Tech (companiile majore de tehnologie), care au cea mai mare pondere în indicii bursieri importanţi. Piaţa „mizează” pe eforturi solide ale jucătorilor mari pentru a promova această tendinţă. Soluţiile AI pot ajuta la reducerea costurilor, la îmbunătăţirea profiturilor şi a marjelor pentru multe companii, iar pieţei de valori îi place acest scenariu. Astfel, investitorii români arată interes pentru trendurile actuale, în special în contextul în care din ce în ce mai multe companii declară utilizarea capabilităţilor de inteligenţă artificială, motiv pentru care această tehnologie ar putea fi „revoluţionară”.

În acest context, pe primele două poziţii are clasamentului celor mai tranzacţionate acţiuni internaţionale de români se află acţiunile Tesla, listate pe bursa din SUA şi pe cea din Germania. De la începutul anului şi până în prezent, preţul acţiunilor Tesla listate în SUA înregistrează o creştere de aproape 70%, în timp ce varianta listată în Germania marchează o evoluţie de la începutul anului de 41%.

Producţia de vehicule electrice a accelerat în mod clar în ultimele luni, iar Tesla ar putea investi în inovaţii pentru a permite scalarea şi eliminarea riscurilor lanţului său de aprovizionare.

Aceste eforturi, în special în ceea ce priveşte rafinarea litiului, simplitatea vehiculelor, optimizarea materialelor şi ciclurile de învăţare a software-ului, continuă să fie cu mult înaintea competitorilor. „Cu toate acestea, principalul semn de întrebare pe termen scurt pentru acţiunile Tesla rămâne marja brută a automobilelor deoarece compania continuă să crească ponderea vehiculelor uşoare pe plan global”, explică Radu Puiu.

Alibaba, gigantul de comerţ electronic din China, ocupă a treia poziţie din clasamentul de achiziţii pe bursele internaţionale ale românilor. Totuşi, evoluţia companiei de la începutul anului până în prezent este una negativă, marcând o pierdere de aproximativ 12%.

În urmă cu opt luni, viitorul celor mai mari companii de internet din China arăta sumbru. Restricţiile pandemice au afectat vânzările iar reglementările dure din domeniul tehnologiei din Beijing i-au speriat chiar şi pe cei mai îndrăzneţi investitori. Acţiunile companiei au scăzut la unele dintre cele mai reduse niveluri din ultimii câţiva ani. Alibaba a raportat că veniturile au crescut cu 2% faţă de un an mai devreme, sub estimările analiştilor. Divizia sa de bază de comerţ electronic online şi unitatea de cloud computing au raportat o scădere a vânzărilor cu o singură cifră, deşi cumpărăturile online au început să revină în martie.

Redeschiderea economică nu a fost atât de entuziasmată precum se aştepta, populaţia mergând în vacanţă, dar nu cheltuind la nivelurile pre pandemice.  Alibaba se află în plin proces de revizuire. A anunţat o reorganizare în martie, care a împărţit compania în şase unităţi şi recent a anunţat un spin-off (desprindere) al diviziei sale de cloud, despre care compania a spus că va fi finalizată în 12 luni pentru a se pregăti pentru o listare publică. Aceste dificultăţi, atât în China, cât şi în străinătate, îi ţin departe pe unii investitori, ştiind că firmele de internet nu vor reveni la ratele de creştere pe care le-au avut cu un deceniu înainte. Alţii cred că merită mai multă atenţie, adaugă reprezentantul XTB.

Pe locul patru se situează Marathon Digital Holdings, companie ce se ocupă cu tehnologia activelor digitale, în special cu minarea de criptomonede. De la începutul anului şi până în prezent, compania înregistrează un randament de 178%.

Bitcoin şi acţiunile cripto în acest an au crescut, în mare parte pe ideea că Rezerva Federală este gata să îşi încheie campania intensă de creştere a ratei dobânzilor şi ar putea reduce ratele, ceea ce ar fi benefic pentru activele mai riscante, cum ar fi criptomonedele şi, prin urmare, acţiunile legate de activele digitale. De asemenea, Marathon Digital a anunţat un parteneriat cu firma de dezvoltare a activelor digitale Zero Two pentru a dezvolta două site-uri de cripto mining în Abu Dhabi. Aceste acţiuni tind să replice dinamica Bitcoin, dar într-o manieră multiplicată. Când preţul Bitcoin creşte, acestea tind să avanseze rapid, dar se întâmplă invers când Bitcoin scade. Acest lucru le face mai volatile decât Bitcoin, motiv pentru care investitorii trebuie să fie atenţi.

A cincea poziţie a clasamentului este ocupată de părintele Google, Alphabet. Gigantul tehnologic înregistrează un randament de la începutul anului până în prezent de peste 33%. Entuziasmul legat de sectorul AI este unul dintre catalizatorii care au alimentat evoluţia companiei. Firma este unul dintre actorii care sunt aşteptaţi să fie importanţi în sector, previzionându-se ca AI-ul să îmbunătăţească eficienţa activităţii companiei cu motoarele de căutare. În consecinţă, creşterea veniturilor motorului de căutare ar putea accelera deoarece va lua o cotă de piaţă uriaşă de la platformele publicitare non-digitale. De asemenea, inteligenţa artificială ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăţi evoluţia YouTube iar serviciul va putea face reclamele mult mai interactive. În plus, Alphabet ar trebui să poată oferi servicii AI prin Google Cloud, reiese din analiză.

Locul al şaselea din clasament este ocupat de UiPath, grupul românesc continuând să îşi facă simţită prezenţa în portofoliile şi preferinţele investitorilor locali. Chiar dacă nu este cel mai impresionant nume din listă, nici după sonoritate, nici după performanţă, evoluţia de la începutul anului şi până în prezent este similară cu cea a gigantului Google, un avans de peste 33%.

UiPath este considerat lider pe piaţa de automatizare a proceselor robotizate. Software-ul său ajută companiile să reducă costurile şi erorile operaţionale prin automatizarea multor sarcini repetitive legate de muncă, cum ar fi introducerea datelor. Platforma este alimentată de modele de inteligenţă artificială care învaţă cum îndeplinesc angajaţii sarcini comune în aplicaţiile lor de afaceri. Aceste modele construiesc apoi „roboţi” software care pot replica acele fluxuri de lucru, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să fie făcute manual.

Din acest punct de vedere, compania a beneficiat de hype-ul (entuziasmul) AI, evaluarea firmei împingând evaluarea de piaţă să depăşească pragul de 9 miliarde de dolari. Compania a raportat pe 24 mai rezultate trimestriale care au depăşit estimările în ceea ce priveşte veniturile şi câştigul per acţiune, însă valorile continuă să fie negative, fapt ce face ca firma să nu fie profitabilă în prezent. Având în vedere că în ultimele patru trimestre, compania a depăşit de patru ori estimările consensuale în privinţa EPS (earnings per share, câştigul per acţiune) trendul sugerează că firma ar putea intra în teritoriul pozitiv în viitor, odată cu dezvoltarea sectorului AI.

Palantir Technologies ocupă locul 7 în topul companiilor tranzacţionate de români, obţinând un randament de peste 91% de la începutul anului şi până în prezent, profitând de „valul” de accelerare a adoptării inteligenţei artificiale (AI) şi a redresării în curs a acţiunilor din sectorul tehnologic. 

În timp ce entuziasmul din jurul AI a contribuit la stimularea creşterii acţiunilor companiei, rezultatele financiare mai bune decât se aşteptau ale Palantir au fost un factor important. Investitorii au din ce în ce mai multă speranţă că factorii de risc macroeconomici care au afectat acţiunile Palantir în ultimul an s-ar putea tempera în sfârşit. Compania a generat profit pentru al doilea trimestru consecutiv şi acum se aşteaptă să rămână profitabilă în fiecare trimestru din acest an.

A opta poziţie în top este ocupată de Opendoor Technologies, o companie online care cumpără şi vinde proprietăţi imobiliare rezidenţiale. Acţiunile Opendoor Technologies au început anul la minime istorice, însă au reuşit să se aprecieze cu peste 132% până în prezent. Compania de tip home-flipping (cumpărare şi vânzare de case) a emis o orientare EBITDA ajustată pentru Q2, mai bună decât estimarea consensului, iar câştigurile şi veniturile din Q1 au depăşit marje confortabile.

Evoluţia firmei a fost ajutată de o cerere în continuare solidă pentru locuinţe, argumentează analistul. Vânzările de case noi unifamiliale din SUA au crescut în aprilie la cel mai mare nivel din ultimele 13 luni, stimulate de o penurie persistentă de case deţinute anterior pe piaţă şi de o scădere bruscă a preţurilor faţă de nivelurile ridicate de anul trecut.

Acţiunile majore din sectorul tehnologic traversează un început de an 2023 grozav. După ce 2022 a fost dificil pentru sectorul de tehnologie, mulţi investitori oferă acestor companii o altă perspectivă astăzi. Odată cu criza din sectorul bancar, de exemplu, este de înţeles de ce investitorii au mutat o parte dintre fonduri înapoi în tehnologie, ca un activ de refugiu.

În acest context, ultimele două poziţii ale clasamentului sunt ocupate de Nvidia, respectiv, Apple.

Acţiunile producătorului de semiconductori Nvidia s-au bucurat de o creştere incredibilă în 2023. Acţiunile au crescut cu peste 113% până în prezent. Astfel, capitalizarea de piaţă a gigantului de cipuri a depăşit 750 miliarde de dolari, devenind a cincea companie ca mărime din Statele Unite după capitalizarea bursieră.

Această dinamică este relativ nesusţinută de aspectele fundamentale. Pentru ultimul trimestru, veniturile Nvidia au scăzut cu 21% de la an la an. Câştigul pe acţiune a scăzut cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la doar 0,57 dolari. Având în vedere reducerea bruscă a cererii de plăci grafice şi reducerile de preţ asociate, nu este surprinzător că rezultatele Nvidia au avut de suferit în ultima perioadă.  Inteligenţa artificială este principalul motor al firmei. Nvidia este un lider incontestabil în AI şi, la un moment dat, în viitorul îndepărtat, se prognozează ca Nvidia să câştige mult din inovaţiile AI. În 2023, însă, Nvidia se bazează pe lucruri precum sectorul de gaming şi centrele de date pentru a genera vânzări, iar aceste categorii sunt într-o recesiune.

Randamentul Apple de la începutul anului până în prezent este de peste 37%. Cel mai bun argument pentru Apple este stabilitatea companiei. Investitorii s-au orientat către acţiunile firmei într-un mediu macroeconomic problematic.

Apple deţine un brand de consum impunător, o putere amplă de stabilire a preţurilor şi un produs de bază pentru consumatori, indiferent de ce se întâmplă în economia mai largă. Rezultatele operaţionale reale nu justifică evoluţia actuală. În cel mai recent raport trimestrial al câştigurilor, Apple a anunţat că veniturile au scăzut cu 5% de la an la an. Câştigul pe acţiune al companiei a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Apple are o afacere grozavă. Şi ar trebui să aibă o perspectivă destul de stabilă pentru viitor. Totuşi, piaţa telefoanelor inteligente pare saturată, iar Apple nu a demonstrat prea multă inovaţie în ultimii ani, conchide Radu Puiu.

 

Top 10 companii preferate de investitorii români în 2023:

1. TSLA.US

2. TSLA.DE

3. BABA.US

4. MARA.US

5. GOOGL.US

6. PATH.US

7. PLTR.US

8. OPEN.US

9. NVDA.US

10. AAPL.US

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9633
Diferență: -0,1268
Ieri: 4.9696
Azi: 4.6099
Diferență: -0,9944
Ieri: 4.6562
Azi: 5.7790
Diferență: 0,3909
Ieri: 5.7565
Azi: 5.0913
Diferență: -0,4147
Ieri: 5.1125