Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Market Summit, 3rd edition. Cum arată piaţa de capital după 2023, an cu multe recorduri, şi cum ar putea să arate la final de 2024. Avem nevoie de investitori instituţionali, dar şi de mulţi investitori de retail. Fidelis şi Tezaur ar putea atrage 25 mld. lei în 2024 pe zona de retail.

Ziarul Financiar a organizat luni ZF Capital Market Summit, ediţia numărul trei, şi a pus la aceeaşi masă peste 30 de speakeri, actori-cheie ai pieţelor de capital locală şi internaţională, care au discutat despre contextul macroeconomic şi cum se reflectă el la BVB, cum dezvoltăm mai departe piaţa de capital autohtonă şi care sunt perspectivele anului 2024.

Ziarul Financiar a organizat luni ZF Capital Market Summit, ediţia numărul trei, şi a pus la aceeaşi masă peste 30 de speakeri, actori-cheie ai pieţelor de capital locală şi internaţională, care au discutat despre contextul macroeconomic şi cum se reflectă el la BVB, cum dezvoltăm mai departe piaţa de capital autohtonă şi care sunt perspectivele anului 2024.

Piaţa de capital de la Bucureşti a avut un an 2023 pe val, susţinut de listarea record a Hidroelectrica, de creşterea puternică a capitalizării bursiere şi de numărul de investitori care a ajuns la maxim istoric, dar lichiditatea încă redusă şi fluxul limitat de listări noi rămân subiecte sensibile pentru jucătorii din acest sector, discutate şi de participanţii la conferinţa ZF Capital Market Summit, 3rd edition.

„Suntem la maxim istoric la numărul de investitori, la 180.000. Şi nu a fost doar impactul Hidroelectrica: au fost 18.000 de conturi noi în T2, dar încă 8.000 de conturi în T1 şi T3, alte 10.000 de conturi în T4“, a declarat Radu Hanga, preşedinte al BVB.

În opinia lui, pentru dezvoltarea pieţei de capital este nevoie, pe lângă investitori insti­tu­ţionali, şi de atragerea unui număr cât mai mare de investitori de retail. „O piaţă domi­nată de investitori instituţionali va fi o piaţă serioasă, dar fără multă lichiditate, pentru că ei au strategia buy and hold.“ În acest con­text, un instrument care s-a dovedit de succes în cazul pieţei locale în ultimii ani sunt titlu­rile de stat emise de Ministerul de Finanţe, cele două programe Fidelis şi Tezaur generând în 2023 încasări de 21 mld. lei.

„Anul acesta organizăm Fidelis de cinci ori pentru că avem cerere foarte mare. Oamenii vor să cumpere mai des şi am scurtat puţin perioadele de subscriere. Ne aşteptăm de la zona de retail la 20-25 de miliarde de lei anul acesta din cele două programe“, a precizat Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei.

În plus, pentru a diversifica instru­mentele de pe piaţă, România emite mai nou aşa-numitele obligaţiuni Samurai, destinate pieţei japoneze, care se alătură obligaţiunilor verzi, aflate de asemenea în portofoliul Ministerului de Finanţe şi care vizează tot diversificarea ofertei.

În ceea ce priveşte randamentele, există aşteptări că ele vor coborî în a doua parte a anului, dar mişcările vor fi mult mai puţin ample decât în 2023. „Randamentele oferite de România sunt foarte atractive, şi pentru rezidenţi şi pentru nerezidenţi. Ne bucurăm că există atractivitate, dar e clar că e loc de mai bine la costurile statului“, spune şeful Trezoreriei.

Un alt factor care ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra pieţei locale de capital este operationalizarea Contrapărţii Centrale în a doua parte a anului, ceea ce va aduce şi primele instrumente de tip futures.

„Bursa trebuie să fie şi mare şi lichidă ca să atragă investitori. Contrapartea Centrală sper că va aduce lichiditate şi va fi funcţio­nală în a doua parte a anului. Vom avea tranzacţii pe piaţa derivatelor“, a spus Adrian Tănase, directorul general al BVB.

El este optimist că vor avea loc noi listări în 2024, dar atrage atenţia că pe deal-uri mari apare concurenţa externă, din partea altor burse, şi BVB trebuie să fie competitivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO