Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Răzvan Butucaru, Mazars România: Investitorii din Marea Britanie, Germania şi Austria au semnat cele mai multe tranzacţii pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii în 2022

ZF Capital Markets Summit 2023. Răzvan Butucaru, Mazars...

Autor: Cristina Bellu

13.03.2023, 17:40 233

Investitorii din Marea Britanie, Germania şi Austria ocupă primele locuri în topul celor mai activi investitori din piaţa locală de fuziuni şi achiziţii (M&A) în 2022, susţine Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader în cadrul Mazars România.

“Atât la nivel local cât şi regional, peste 50% dintre tranzacţii sunt făcute de investitori din afara regiunii. În România, în 2022, pe primele locuri au fost investitorii din Marea Britanie, Germania şi Austria.  Dacă ne uităm pe ultimii trei ani, în acest clasament intră şi investitori francezi, alături de cei germani, cel puţin ca număr al tranzacţiilor”, a spus Răzvan Butucaru la  ZF Capital Markets Summit 2023.

Alte declaraţii:

♦ În România există puţine tranzacţii cu investitori americani spre deosebire de alte zone din Europa, dar o tendinţă foarte importantă o reprezintă poderea creşterii investitorilor locali, semnul unei economii mature, a unei clase de antreprenori care realizează că prin astfel de operaţiuni se pot extinde. Avem şi fonduri de investiţii din ce în ce mai active astfel încât atât la nivelul României, dar şi al regiunii, putem spune că 2022 a bifat un an ridicat al investiţiilor.

♦ Piaţa de M&A în 2022, în Europa Centrală şi de Est, s-a ridicat la 39,2 miliarde de euro, unul din cele mai mari nivele din ultimii cinci ani, cu o scădere totuşi faţă de 2021, care poate fi considerat un an excepţional din punct de vedere al pieţei de fuziuni şi achiziţii.

♦ În România, piaţa a avut o evoluţie ascendentă din punct de vedere al numărului de tranzacţii, cu până la 17% mai multe tranzacţii ca în 2021, iar ca valoare piaţa a ajuns la aproape 1,4 miliarde de euro. Vorbim de 76 de tranzacţii, dar aici trebuie să ţinem cont că în analiză am surprins doar tranzacţiile care au fost anunţate ca valoare şi doar cele de peste 5 milioane de dolari. Cu siguranţă piaţa este mai mare, pentru că România este o piaţa a tranzacţiilor medii şi mici, a căror valoare nu este anunţată. Cu toate acestea, ne situăm pe locul patru în regiunea Europei Centrale şi de Est ca număr de tranzacţii în 2022, după Polonia, Austria şi Cehia, iar ca volum suntem pe locul 5 după Croaţia şi Ungaria.

♦ În ceea ce priveşte domeniul tranzacţiilor, piaţa a rămas cumva stabilă în ultimii doi ani. Vorbim despre sectorul IT, despre cel energetic şi despre cel al industriilor. În Europa Centrală şi de Est volumul tranzacţiilor în domeniul energetic a fost la 14 mld. euro. În România, trendul se menţine similar, cu patru din cele mai mari tranzacţii din 2022. O mare parte dintre acestea au fost în domeniul energiei regenerabile.

♦ În România am avut o piaţă activă, cu un interes al investitorilor în toate sectoarele. Un sector bine văzut este cel farma şi medical unde este o tendinţă de consolidare, apoi vorbim de domeniul logistic, al industriilor, al tehnologiei, domeniul agro. Consider că suntem pe un trend ascendent. România devine tot mai interesantă pentru investitori.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO