Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei: Vom continua cele două programe pe care le avem şi încercăm să venim cu elemente noi care să creeze atractivitate. În următorul Fidelis vom avea ceva special. Samuraiul este o piaţă la care ne uităm ca şi obiectiv anul acesta, precum şi emisiunile verzi sau sustenabile

ZF Capital Markets Summit 2023

ZF Capital Markets Summit 2023. Ştefan Nanu, şeful...

Autor: Ştefan Stan

13.03.2023, 11:06 1369

Vom continua cele două programe pe care le avem şi încercăm să venim cu elemente noi care să creeze atractivitate. În următorul Fidelis vom avea ceva special. Pentru că deja ne-am făcut o mare parte din finanţarea pe care o avem în plan pentru anul acesta, şi pentru că am anunţat un plan de finanţare destul de mare, ne-am gândit că e necesară o diversificare către mai multe grupuri de investitori, pe care nu îi avem încă în baza noastră investiţională, a declarat Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei Statului, în cadrul ZF Capital Markets Summit 2023.

”Din acest punct de vedere, ca urmare şi al dialogului pe care îl avem cu investitorii şi cu băncile, Samuraiul este o piaţă la care ne uităm ca şi obiectiv anul acesta. Discutăm foarte serios cu băncile japoneze, deja suntem într-un proces de modificare a normelor la legea datoriei, pentru că sunt nişte proceduri specifice. Ca să se înţeleagă ce înseamnă Samurai, înseamnă că se vor putea emite bonduri în interiorul pieţei japoneze. Iniţiând în cadrul pieţei japoneze, targetezi investitorii care nu pot cumpăra în România dacă am emite bonduri în Yeni prin programul MTN. Obiectivul nostru este să ne diversificăm către mai mulţi investitori de acolo. În acest sens, s-a semnat în cadrul vizitei prezidenţiale de săptămâna trecută din Japonia un memorandum de înţelegere între Ministerul Finanţelor, Japan Bank for International Cooperation şi EximBank, care prevede şi o cooperare în sensul diversificării prin Samurai bonds. Ei ne pot sprijini atât prin dialogul nostru, cât şi investiţional.”
 
”O altă diversificare pe care o avem deja de anul trecut, dar sperăm ca anul acesta să creăm cadrul respectiv, sunt emisiunile verzi sau sustenabile. Suntem în momentul de faţă într-un proces foarte laborios, lucrăm cu nouă ministere, în scopul evaluării proiectelor pe care le au şi a identificării cheltuielilor şi proiectelor care pot fi finanţate prin astfel de emisiuni. Trebuie să evităm duplicarea finanţării, foarte multe proiecte de la noi care au o componentă sustenabilă sau verde sunt targetul fondurilor europene sau a instituţiilor financiare internaţionale, deci foarte multe sunt deja finanţate. Noi trebuie să identificăm ce nu este deja finanţat şi să lucrăm la o anumită guvernanţă. Este foarte simplu să te gândeşti că emiţi nişte bonduri care au în spate nişte cheltuieli, dar trebuie să faci raportări către mediile investiţionale, să ai guvernanţă pe proiectele respective, să ai indicatori pe care îi monitorizezi, să evaluezi impactul finanţărilor respective. Pentru a ne asigura că mergem cu cele mai bune practici, ne-am luat ca sprijin pe cei de la Banca Mondială, avem o relaţie foarte bună cu ei, cu trezoreria Băncii Mondiale. Săptămâna aceast vor fi la noi şi vom avea mai multe întâlniri de lucru cu minsterele, cu Banca Naţională.”, a adăugat şeful Trezoreriei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO