Business Construct

Afacerile producătorului de prefabricate ASA CONS din Turda au crescut cu 12% în primele nouă luni din 2023, la peste 28 mil. euro

Bogdan Bul­garia

Bogdan Bul­garia

Autor: Laurentiu Cotu

17.11.2023, 00:03 685

Producătorul de prefabricate ASA CONS din Turda, constructorul fabricii de MDF din Oarja, de lângă Piteşti, un proiect de 150 mil. euro a concernului turc Yildiz Entegre, a finalizat primele nouă luni din acest an cu o cifră de afaceri de 28,3 mil. euro, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de companie. ASA CONS România a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de peste 33 mil. euro, realizând cea mai bună performanţă din istoria companiei. „În primele 9 luni ale acestui an piaţa prefabricatelor a avut o activitate deosebit de intensă, cel puţin din punctul nostru de vedere. Am avut cel mai mare volum realizat în primele 9 luni ale anului, din toata istoria companiei noastre, cu câteva procente peste cea mai bună performanţă anterioară, din anul 2022“, a declarat pentru ZF Transilvania Bogdan Bul­garia, managing director pentru Europa de Est al grupului CONSOLIS.

În perioada ianuarie-septembrie 2023, compania a fost implicată în mai multe proiecte importante, precum centre logistice pentru marii dezvoltători din acest domeniu - CTP sau WDP, magazine din reţeaua Dedeman, hale de producţie şi depozitare din domeniul food, cum ar fi Tymbark, Fuchs sau BHS (Hell energy drink). De asemenea, ASA CONS România este implicată în proiectul de 650 mil. euro al Nokian Tyres de la Oradea, aflat în prezent în curs de finalizare.

Unul dintre cele mai mari proiecte din istoria companiei turdene a fost finalizat în 2018, montajul structurii prefabricate a fabricii MDF Yildiz Entegre România de la Oarja, cu 70.000 de metri pătraţi construiţi. Pe parcursul anilor trecuţi, ASA CONS a lucrat la mai multe proiecte mari, precum centrul logistic Dedeman din Pantelimon, magazinele Dedeman de la Braşov şi Câmpulung Moldovenesc, un proiect pentru un producător japonez din zona Bucureşti, dar şi pentru dezvoltatorul logistic Transilvania Construcţii din Cluj. Anul trecut, compania din Turda a finalizat mai multe magazine şi centre logistice pentru Dedeman, centre logistice pentru CTP sau unităţi comerciale pentru retailerii Altex, Carrefour, Leroy Merlin sau Romstal.

„Estimările pentru perioadă următoare sunt puţin mai moderate ca şi tendinţă sau evoluţie, asta pentru că observăm în ultimul timp o mai mare prudenţă din partea investitorilor în a da undă verde pentru proiectele lor. Iar asta, probabil, în contextul destul de complicat din punct de vedere economic, politic şi, nu în ultimul rând fiscal, cu aceste modificări legislative aruncate în mediul economic, de pe o zi pe alta, şi fără nici o analiză serioasă a consecinţelor aduse pe termen lung“, a mai spus Bulgaria.

În 2022 cele mai mari investiţii ale companiei au mers către dotarea fabricii cu tipare noi şi în reparaţia capitală a uneia dintre staţiile de producţie a betonului, precum şi a silozurilor de stocare a materiei prime. Compania a investit şi în echipamente mobile, dar şi în sisteme şi dispozitive pentru creşterea siguranţei angajaţilor la locul de muncă. În primul trimestru din acest an compania a finalizat instalarea unei baterii de panouri fotovoltaice pe o parte din halele de producţie, panouri care au început să producă energie verde din luna februarie. Panourile sunt prevăzute să compenseze 30-40 % din consumul nominal de energie al fabricii.

„Dintre proiectele de investiţii derulate în acest an, cel mai important a fost achiziţia unui teren care să permită extinderea depozitului nostru actual. Practic, am reuşit să obţinem astfel o creştere cu 30 % a capacităţii noastre de depozitare. Pe lângă aceast proiect, am mai investit în tipare noi şi performante, echipamente mobile destinate fluxurilor de producţie. Ca şi buget de investiţii, mergem cu un necesar constant de aproximativ 1 milion de euro anual.“, a precizat managing directorul pentru Europa de Est a grupului CONSOLIS. Compania a ajuns în prezent la 185 de angajaţi direcţi şi aproximativ 90 de oameni în cadrul firmelor subcontractoare, care lucrează constant, de mulţi ani, pe platforma fabricii ASA CONS de la Turda.

„Principala noastră preocupare la acest moment este să găsim o soluţie pentru a compensa efectul ultimelor modificări legislative, şi anume eliminarea scutirii de la plata contribuţiilor sociale şi creşterea cu 14,55 % a salariului minim pentru angajaţii din construcţii, modificari care afectează negativ atât angajaţii, cât şi angajatorii acestora“, a mai spus Bogdan Bulgaria.

Producătorul de prefabricate şi-a început activitatea pe piaţa locală în anul 1999, ca parte a grupului ungar ASA, iar în 2008 compania a fost achiziţionată de grupul CONSOLIS, cu sediul în Franţa. În 2014, au fost finalizate operaţiunile de integrare a companiei soră ungare ASA Epitoipari KFT (companie aparţinând grupului CONSOLIS) în cadrul ASA CONS România, a cărei activitate este coordonată, în prezent, în totalitate de către managementul local. Pe piaţa de prefabricate locală mai activează jucători precum Prefab, Macon sau Somaco Grup Prefabricate.

 


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO