Business Construct

Avem stadion!

Avem stadion!

Autor: Andreea Neferu

25.08.2011, 00:03 170

Cel mai modern stadion al României, Arena Naţională, un proiect de 200 mil. euro, a fost inaugurat la începutul lunii august nu prin meciul România-Argentina, aşa cum se anunţase iniţial, ci prin vizita a 100.000 de oameni curioşi să vadă cum arată o arenă cu standard "Elite", care anul viitor va găzdui finala Europa League.

Arena Naţională, cel mai modern stadion pe care l-a avut România până în prezent, va fi inaugurat oficial - sau cel puţin aşa se speră în prezent - pe 6 septembrie, la meciul cu Franţa din preliminariile Campionatului European 2012. Arena Naţională este printre puţinele stadioane din Europa cu standard "Elite".

Deşi potrivit celor mai recente declaraţii ale reprezentanţilor Primăriei Capitalei, valoarea investiţiei s-a ridicat la peste 160 de milioane de euro, Bogdan Hreapcă, directorul general investiţii-dezvoltare în cadrul Primăriei, declara în luna martie pentru Business Construct că stadionul a costat în cele din urmă 200 de milioane de euro, deşi contractul iniţial valora 143 de milioane de euro. Arena Naţională are o capacitate de 55.000 de locuri, din care 20.000 sunt la tribuna I, 3.610 la tribuna I business, 270 pentu persoane cu handicap şi însoţitori şi 364 pentru presă.

Stadionul are 94 de căi de acces, ceea ce face ca intrarea spectatorilor să se poată realiza în numai 20 de minute. În caz de urgenţă, stadionul poate fi evacuat în 7-8 minute, existând 40 de scări de evacuare. Dimensiunea terenului de joc se încadrează în standardele UEFA, având 105 metri lungime şi 68 de metri lăţime. Acoperişul retractabil face ca Arena să poată fi folosită în orice zi a anului.

Deasupra suprafeţei de joc sunt patru ecrane gigantice, a câte 30 de metri pătraţi fiecare, iar băncile tehnice de la nivelul gazonului sunt prevăzute cu sisteme de încălzire a scaunelor. De asemenea, terenul de joc are sistem de încălzire cu agent termic.

Bucureştenii pot ajunge la Arenă cu mijloacele de transport în comun, iar cei care aleg să vină cu maşinile au la dispoziţie 192 de locuri în parcarea subterană şi 1.200 de locuri în parcarea supraetajată, aflată în curs de finalizare.

În interiorul stadionului sunt săli de conferinţă şi restaurante, unde pot fi organizate şi altfel de evenimente decât cele sportive.

Şi la Cluj urmează să fie inaugurat în septembrie cel de-al doilea stadion al României din categoria "Elite", în urma unei investiţii de 30 de milioane de euro.


Arena Naţională, în cifre

Categoria: Elite (în standardele UEFA)

200 mil. euro - investiţie

105 metri lungime, 68 lăţime.

55.000 locuri în tribune

94 căi de acces (stadionul poate fi umplut în 20 min. şi evacuat în 8 min.)

1.200 locuri de parcare (în parcarea supraetajată)

4 ecrane gigantice (30 mp fiecare)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO