Business Construct

Briefingul zilei de 07 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 07 noiembrie 2023
08.11.2023, 00:06 111

» Câciu: Vom depune cereri de rambusare la Comisia Europeană de încă 1,5 mld. Euro

 Peste 18.800 de cereri cu o valoare de circa 5 mld. euro aferente programelor operaţionale 2014-2020 au fost procesate de MIPE în ultimele 5 luni, anunţă ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu. Cu aceste sume, România va avea o rată de absorbtie de 92%, spune el. „Urmează ca, în lunile noiembrie şi decembrie, să depunem cereri de rambusare la Comisia Europeana de încă 1,5 miliarde euro care se vor adăuga, la momentul încasării banilor de către România, la absorbţia mai sus amintită. Fondurile europene reprezintă cea mai importantă sursă de finanţare pentru economia şi infrastructura României”, spune Câciu.

În ultimele 5 luni peste 2,2 miliarde euro rambursate de către Comisia Europeană şi alte două miliarde euro în curs de rambursare, susţine ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, într-o postare pe un site de socializare.

 

» A început evacuarea românilor din Fâşia Gaza

Primii 20-25 de români au fost evacuaţi până marţi, ora 15.00, din Fâşia Gaza, spune pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip. El precizează că eforturile diplomatice vor continua şi pentru evacuarea celorlalţi români. Un număr de 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

 

» ONU: 569 de camioane cu ajutoare au ajuns în Gaza

ONU anunţă că 569 de camioane cu ajutoare au ajuns în Gaza de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, dar niciunul nu a transportat combustibil, conform Sky News. Gaza este aproape la „punctul de rupere" în ceea ce priveşte combustibilul, a adăugat ONU. Guvernele, organizaţiile internaţionale şi asociaţiile caritabile au solicitat în mod repetat întreruperea focului pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza şi pentru evacuarea persoanelor grav rănite.

 

» Rafila: Se construiesc spitale în Bistriţa, Baloteşti, Bacău, Timişoara în momentul de faţă

„Vă rog să mergeţi la Bistriţa, să mergeţi la Baloteşti, să mergeţi la Bacău, să mergeţi la Timişoara şi o să constataţi că aceste spitale se construiesc în momentul de faţă. Este clar că lucrurile se întâmplă aş vrea ca acest efort să fie solidar, iar investiţiile în sectorul sanitar să fie un obiectiv naţional care să se împlinească”, a spus ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila. Ministrul afirmă că primele investiţii vor fi finalizate peste doi ani, iar spitalele regionale în patru sau cinci ani.

 

» S-a deschis pasajul între Câmpia Turzii şi Luna peste Autostrada Transilvania

A fost deschisă circulaţia pe pasajul peste A3, în Luna, judeţul Cluj, anunţă directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. Deschiderea pasajului face posibil lucrul la autostrada A3, secţiunea de sub pasaj.„Se circulă de astăzi pe pasajul de pe DN15 din zona localităţii Luna, judeţul Cluj. Redirecţionarea traficului pe acest pasaj permite continuarea lucrărilor pe lotul de autostradă Cheţani – Câmpia Turzii (A3) şi finalizarea acestora până la sfârşitul anului”, a anunţat Cristian Pistol, conform Mediafax.

 

» Ciolacu, discuţii cu o delegaţie Deutsche Bank despre proiecte prioritare pentru România

Premierul Marcel Ciolacu a avut, marţi, discuţii cu o delegaţie Deutsche Bank, condusă de directorul Joerg Bongartz, despre proiectele prioritare pentru România, între care soluţii verzi şi stocarea energiei, dar şi în domeniul digital. „Vrem să atragem investiţii în sectorul energetic, cu accent asupra soluţiilor verzi şi stocarea de energie, în domeniul digital şi în cel al infrastructurii”, a spus Ciolacu.

 

» ADS: 8.500 ha de teren agricol neproductiv poate fi folosit pentru producţia de energie „verde”

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a identificat aproximativ 8.500 ha de teren agricol neproductiv, din care cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Constanţa, 2.738 ha, în judeţul Brăila, 1.550 ha, şi în judeţul Argeş, 1.222 ha. Ca parte a Planului REPowerEU, agenţia identifică suprafeţele considerate nepotrivite pentru agricultură şi care pot să fie destinate altor activităţi, precum producţia de energie „verde”. În prezent, terenurile statului administrate de ADS pot fi folosite doar pentru activităţi agricole. Planul REPowerEU are în vedere modificarea legislaţiei pentru a permite încadrarea ca „zone de accelerare pentru RES a acelor terenuri aflate în proprietatea statului român şi administrate de ADS, care sunt clasificate ca fiind neproductive/degradate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO