Business Construct

Business Magazin. Cine este Andrei Ianculescu, head of project management la Cushman & Wakefield Echinox pentru certificările verzi ale marilor proiecte imobiliare

Andrei Ianculescu, head of project management, Cushman & Wakefield Echinox: „Nu orice investitor este să investească în sustenabilitate, motiv pentru care majoritatea clădirilor certificate vin din zonele de retail, office şi industrial – rezidenţial aproape nu există pentru că dezvoltatorul vinde la finalizarea proiectului, nu-l mai interesează utilizarea spaţiului şi costurile reduse. Încă în zona rezidenţială, publicul nu este educat neapărat să se uite în partea aceasta.”

Autor: Ioana Matei

05.11.2023, 18:57 96

Sustenabilitatea nu mai este demult un buzzword în piaţa imobiliară, iar certificările verzi şi angajamentul faţă de ESG sunt din ce în ce mai importante pentru investitori şi chiriaşi. Despre cum se reflectă aceste tendinţe şi în cifre a povestit Andrei Ianculescu, head of project management la Cushman & Wakefield Echinox, într-una dintre ediţiile recente ale emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

În România avem peste 550 de proprietăţi certificate verde, potrivit informaţiilor citate de expertul Cushman & Wakefield Echinox, iar dezvoltatorii imobiliari, atât cu capital românesc, cât şi cu capital internaţional, încep să certifice întregul portofoliu, investiţiile în acest domeniu fiind în creştere. Proiectele de regenerare urbană câştigă teren, aducând o contribuţie importantă la transformarea zonelor industriale în spaţii multifuncţionale cu multiple avantaje. „Când vine vorba despre sustenabilitate trebuie să facem o diferenţiere între diferiţii actori din piaţă pentru că măsurile sunt diferite între un dezvoltator, proprietar şi chiriaş. În real estate, în termeni de sustenabilitate ne referim în general la certificarea verde şi la amprenta de carbon; o certificare verde poate aduce numeroase avantaje, cum ar fi creşterea valorii chiriei, creşterea  valorii de vânzare,  iar investitorii instituţionali încep din ce în ce mai mult să nu mai fie interesaţi de clădiri necertificate şi sunt tot mai atenţi chiar şi la nivelul de certificare”, a explicat Andrei Ianculescu. El observă că certificarea verde aduce tot mai multe avantaje, inclusiv când vine vorba despre creşterea valorii chiriei şi a valorii de vânzare a proprietăţilor. Chiriaşii devin tot mai interesaţi de aspectele ESG (Environmental, Social, Governance) şi de certificarea verde în procesul de selecţie a spaţiilor închiriate. Clădirile certificate verde presupun costuri de utilizare mai reduse, fiind avantajoase din perspectiva sustenabilităţii şi a eficienţei energetice. În contextul discuţiei, Andrei Ianculescu subliniază că orice clădire poate fi certificată, iar nivelul de certificare depinde de eficienţa acesteia. Clădirile cu cel mai înalt standard de certificare aduc beneficii semnificative angajaţilor şi chiriaşilor, contribuind la un mediu mai sănătos şi mai eficient din punct de vedere energetic. Expertul evidenţiază însă şi că certificarea verde implică costuri de construcţie mai ridicate, reprezentând o provocare pentru dezvoltatori. Acest aspect explică faptul că majoritatea clădirilor certificate provin din sectoarele de retail, office şi industrial, în timp ce sectorul rezidenţial rămâne în urmă din perspectiva certificărilor. „Vorbim odată despre chiriaşii care îşi reduc costurile, dar trebuie să îi privim şi pe dezvoltatorii cărora le cresc costurile de construcţie: o clădire verde, la un standard ridicat, înseamnă costuri de construcţie cu aproximativ 20% mai mari. Nu orice investitor este interesat să facă lucrul acesta, motiv pentru care majoritatea clădirilor certificate vin din zonele de retail, office şi industrial – rezidenţial aproape nu există pentru că dezvoltatorul vinde, nu-l mai interesează utilizarea spaţiului şi costurile reduse. Încă în zona rezidenţială, publicul nu este educat neapărat să se uite în partea aceasta din cauza  elementului de educaţie.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO