Business Construct

Business sportiv. Din 67 de stadioane de fotbal din România, doar o treime respectă standardele UEFA

Business sportiv. Din 67 de stadioane de fotbal din...

Autor: Miruna Diaconu

11.11.2022, 00:06 264

În România există 67 de stadioane de fotbal, însă multe dintre acestea nu respectă standardele europene, astfel că doar o treime din stadioanele României sunt clasificate la standardele UEFA.

Dintre acestea zece stadioane sunt clasificate la a patra categorie UEFA, cu cele mai înalte standarde, ceea ce înseamnă că acolo pot fi jucate finalele Ligii Campionilor, Cupei UEFA şi Supercupei Europei.

Cu toate că în ultimii ani, autorităţile au început să investească mai mult în dezvoltarea infrastructurii sportive, mai ales că cele mai mari investiţii au mers către construirea de stadioane mari, numărul de stadioane care respectă cele mai înalte standarde europene este mic.

13 stadioane au fost construite şi inaugurate în perioada 2010-2022, restul fiind inaugurate cu zeci de ani în urmă, dar între timp au trecut prin diverse procese de renovare.

Bucureştiul se bucură de cele mai mari stadioane, cât şi cele mai multe stadioane clasificate la standardele UEFA.

Arena Naţională, a cărei construcţie a fost finalizată în 2011, este cel mai mare stadion din România după capacitate, având 55.600 de locuri. Investiţia a ajuns la circa 200 mil. euro. Tot în Bucureşti se află şi Stadionul Steaua, care a fost dat în folosinţă anul trecut, şi Stadionul Rapid-Giuleşti, care a fost inaugurat la finalul lunii martie din 2022. Investiţia în Stadionul Steaua a ajuns la circa 82 mil. euro, având o capacitate de 31.200 de locuri, pe când stadionul din Giuleşti a costat 39 milioane euro şi are o capacitate de doar 14.000 de locuri. Cele trei stadioane sunt clasificate la categoria a patra  - Elite ‚Äì UEFA.

La această categorie sunt încadrate şi două stadioane, care concurează la cele mai scumpe arene construite în ultimii 11 ani, fiind vorba de Cluj Arena şi Stadionul Târgu-Jiu. Stadionul din Cluj a fost inaugurat în 2011 după o investiţie de 30 milioane de euro. Arena din Târgu-Jiu funcţionează din 2019 şi a fost deschisă după o investiţie de 28 mil. euro. Stadionul din Târgu Jiu numără doar 12.500 de locuri.

Şase stadioane din România sunt clasificate la categoria a treia UEFA, adică unde se pot juca fazele eliminatorii, faza grupelor şi ultimul tur preliminar din Liga Campionilor,  Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO