Business Construct

Colaps: Grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa s-a prabusit

Colaps: Grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa s-a prabusit
31.07.2008, 14:53 137

Grupul spaniol de constructii si dezvoltare imobiliara Martinsa-Fadesa, cu un portofoliu de peste 190.000 de locuinte la nivel mondial, a devenit prima companie din Spania cotata la bursa care a fost nevoita sa ceara sprijin financiar pentru a fi salvata de la faliment, dupa ce nu a mai putut obtine un imprumut pentru refinantarea unui credit.
Martinsa-Fadesa a intrat pe piata romaneasca in 1998 cand a cumparat de la stat pachetul majoritar de actiuni al societatii de prelucrare a lemnului Diana Forest din Bacau. La inceputul acestui an, spaniolii au decis sa renunte la compania locala pe care au vandut-o pentru 23 de milioane de euro producatorului polonez de pardoseli si parchet din lemn Barlinek.
Debutul acestui an a coincis si cu inceperea lucrarilor la cel mai mare proiect imobiliar pe care grupul spaniol il dezvolta pe piata locala - Bonaire Community City (foto) din Stefanestii de Jos.
Proiectul va cuprinde 7.600 de apartamente, hotel, spatii de birouri si spatii comerciale - fiind cel mai mare ansamblu rezidential anuntat pana in prezent in Romania. Vanzarile in cadrul proiectului au inceput deja, insa oficialii companiei nu au dorit sa precizeze cate apartamente au fost contractate, mentionand doar ca "sunt in grafic" in ceea ce priveste vanzarile.
Prima etapa a proiectului presupune constructia a 22 de cladiri cu peste 1.600 de locuinte, a caror finalizare este programata pentru 2010.
Proiectul este derulat pe un teren cu o suprafata de 64 de hectare, in timp ce valoarea investitiei era estimata la peste un miliard de euro, fonduri pentru care compania se afla in negocieri cu mai multe banci.
Acum, grupul imobiliar are datorii in va-loare totala de 5,2 miliarde de euro, iar bunurile pe care le detine, printre care se numara locuinte, statiuni de odihna, terenuri de golf si centre comerciale, sunt evaluate la 9,7 miliarde de euro fata de valoarea de 13 miliarde de euro pe care o avea in luna iunie a anului trecut, scrie Bloomberg.
Compania a incercat sa obtina un credit fiscal de la Ministerul spaniol de Finante, in cadrul programului de restructurare a datoriilor aprobat la inceputul acestui an.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare din Spania a decis ieri suspendarea actiunilor grupului de la tranzactionare la bursa din Madrid, dupa ce valoarea actiunilor Martinsa-Fadesa au scazut in ultima saptamana cu peste 50%, atingand cel mai scazut nivel de la listarea companiei, in 2007.
Scaderea vanzarilor de locuinte in Spania, combinata cu cresterea costurilor de creditare, a provocat dificultati companiilor imobiliare in achitarea datoriilor catre banci, motiv pentru care 65 de companii de dezvoltare sau consultanta imobiliara au solicitat sprijin financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO