Business Construct

Construcţia de locuinţe, la minimul ultimilor cinci ani

Construcţia de locuinţe, la minimul ultimilor cinci ani

Autor: Cristi Moga

26.04.2012, 00:00 188

Piaţa construcţiilor de locuinţe nu a arătat semne vizibile de revenire nici pe finalul anului trecut, ultimele trei luni din 2011 consemnând un declin al livrărilor de aproape 8%, uşor mai scăzut decât media pe tot anul.

2011 este astfel cel de-al treilea an consecutiv de scădere a pieţei locuinţelor şi cel mai slab în materie de livrări din ultimii cinci ani.

În timp ce piaţa construcţiilor a scăzut cu 4% pe parcursul anului trecut, numărul locuinţelor finalizate a scăzut cu 9%, cel mai pronunţat declin fiind înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov, de 23%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cu alte cuvinte, piaţa locuinţelor din Bucureşti a avut anul trecut un ritm de scădere de cinci ori mai mare decât întreaga piaţă a construcţiilor, estimată la circa 9,3 miliarde de euro în 2011.

Dacă înainte de criză era cea mai încălzită zonă, în prezent piaţa Capitalei îşi revine cel mai greu: în 2008 în regiunea Bucureşti-Ilfov au fost construite 8.326 de locuinţe, iar anul trecut nu­mărul livrărilor a scăzut sub 5.000 de unităţi, consemnându-se astfel un declin de 40% faţă de maxim.

La polul opus, construcţia de locuinţe din mediul rural a scăzut anul trecut cu doar 2% faţă de 2010, iar în judeţele din vestul ţării piaţa a început să crească, numărul locuinţelor finalizate în 2011 fiind cu 10% mai ridicat faţă de anul precedent.

Datele privind "nevoia" de locuinţe din România s-au schimbat în ultimele săptămâni, după publicarea rezultatelor parţiale ale recensământului derulat în 2011, conform cărora populaţia stabilă a ţării a scăzut în doar zece ani cu 2,6 milioane de locuitori, până la aproximativ 19 milioane. Astfel, la un stoc existent de circa 8,47 milioane de locuinţe rezultă o medie de circa 2,25 locuitori per locuinţă, sub nivelul altor state din Europa.

Cu toate acestea, o bună parte din stocul actual de locuinţe din România este învechit, iar la o rată de înlocuire de 1% pe an ar trebui construite circa 80.000 de case şi apartamente în fiecare an, de aproape două ori mai multe decât în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO