Business Construct

Criza: Lasselsberger renunta la Lugoj

Criza: Lasselsberger renunta la Lugoj
16.12.2008, 15:11 172

Grupul austriac Lasselsberger, singurul producator de placi ceramice (gresie si faianta) de pe piata locala, a inchis unitatea de productie pe care o detinea la Lugoj, care genera peste 10% din venituri, si a renuntat la circa 150 de angajati.

Compania a luat aceasta decizie pe fondul reducerii vanzarilor de de piata din cauza crizei imobiliare, potrivit unor surse de pe piata. Amanarea constructiei proiectelor imobiliare, in special cele rezidentiale, a lovit puternic anul acesta in afacerile companiilor de pe piata placilor ceramice, iar previziunile pentru anul viitor sunt pesimiste. Fabrica de la Lugoj, care se afla pe terenul companiei Mondial Lugoj, parte a grupului german Villeroy & Boch, avea o capacitate de productie de 1,3 milioane de metri patrati.
Lasselsberger mai detine doua unitati de productie prin Sanex Cluj-Napoca si Cesarom Bucuresti, pe care le-a achizitionat in anul 2004 si avea un contract de inchiriere semnat cu Mondial Lugoj, care expira in 2009, pentru utilizarea spatiului de productie a unitatii de placi ceramice. Lasselsberger a realizat in 2007 afaceri cumulate de circa 61 mil. euro pe piata locala, in scadere cu circa 13% fata de anul anterior, prin intermediul companiilor Sanex si Cesarom (actuala Lasselsberger SA). Dupa ce au achizitionat Sanex si Cesarom in urma cu patru ani, austriecii au trecut la o impartire a pozitiilor pe pietele de placi ceramice si obiecte sanitare cu germanii de la Villeroy & Boch.
Ambele afaceri de familie, de talie internationala, si-au divizat activitatea de obiecte sanitare de cea de placi ceramice. Astfel, Lasselsberger a cedat activitatile de obiecte sanitare de la Sanex catre germani, care au oferit in schimb sectia de productie de placi ceramice de la Mondial Lugoj. Ulterior, in 2006, Lasselsberger a vandut si sectia de obiecte sanitare a Cesarom catre grupul spaniol Roca.
Din cauza crizei financiare internationale mai multe tari producatoare de placi ceramice au inregistrat un recul in vanzari, cea mai afectata fiind Spania, unde au dat faliment circa 25% dintre producatorii locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO