Business Construct

De ce se anunţă un an mai bun

De ce se anunţă un an mai bun

Autor: Cristi Moga

26.04.2012, 00:10 2011

Fără să fii un mare specialist în construcţii, nu ai cum să nu observi că, cel puţin în Bucureşti, lucrurile au început uşor să se mişte. Când spun asta nu mă refer la planurile unor investitori aflaţi în birouri, care stau şi fac calcule, şi nici la exuberanţa din anii 2006-2007, când de la înălţimea clădirilor de birouri din centrul Capitalei puteau fi numărate zeci de macarale în toate zonele oraşului.

Lucrurile se pun în mişcare cu paşi mai mărunţi: lângă redacţia ZF din zona Polonă, un mic investitor a făcut dintr-o clădire veche, lăsată în paragină, un "bloculeţ" cu trei etaje şi spaţii comerciale la parter. Pe strada Aurel Vlaicu, unde se află noua clădire, recent au fost schimbate bordurile şi s-a asfaltat din nou carosabilul. La câteva sute de metri distanţă, lângă parcul Grădina Icoanei, un alt investitor a refăcut o clădire istorică, iar în Piaţa Lahovary, din aceeaşi zonă, un alt monument a căpătat o faţadă nouă.

Într-adevăr, acestea sunt investiţii mai mici, de zeci poate sute de mii de euro. Tot în centrul Capitalei însă ZF a contabilizat alte patru şantiere - Teatrul Naţional, Parcarea de la Universitate, hotelurile Cişmigiu şi Grand Hotel du Boulevard - care implică investiţii de circa 100 mil. euro, 1% din piaţa construcţiilor într-un an.

Un alt punct pe harta Capitalei unde se construieşte este Piaţa Charles de Gaulle, unde sunt în lucru trei clădiri de birouri medii - una la intrarea pe Calea Dorobanţilor, alta la intrarea pe bulevardul Constantin Prezan şi încă una lângă sediul Leumi din Bulevardul Aviatorilor. Dacă acestea sunt clădiri de câteva mii de metri pătraţi, la o staţie de metrou distanţă, la Aurel Vlaicu, se ridică în grabă cel mai înalt imobil de birouri din oraş, precum şi un nou mall, cu ancorele gata stabilite. În plus, pe lângă aceste clădiri va trece un pasaj prin care se va ajunge mai uşor în şi din Pipera. La un alt pasaj se lucrează şi pe calea Văcăreşti, un alt pod care va traversa Dâmboviţa, iar zona Ştirbei - Piaţa Matache este de asemenea şantier, urmând să lege Piaţa Victoriei de Piaţa Constituţiei.

Auchan, Kaufland şi Cora lucrează la hipermarketuri noi în oraş, iar Circul Foamei de la Piaţa Unirii va scăpa după 20 de ani de aspectul prăfuit.

Irlandezii de la Caelum nu lucrează deocamdată la mallul lor din Titan, dar prin faţa terenului de lângă parc liniile de tramvai sunt în curs de înlocuire, astfel că pe viitor clienţii vor putea ajunge mai repede la cumpărături.

În partea opusă a oraşului, lângă mallul de la Cotroceni, a apărut o nouă clădire de birouri, iar la Răzoare şi în intersecţiile importante din Drumul Taberei lucrările la viitoarea magistrală de metrou avansează rapid, cel puţin la suprafaţă.

Unii ar putea spune că nu e mult, dar nici nu mai e blocajul din 2009 şi 2010. Firesc este astfel, ca la orice maşină, deplasarea să înceapă cu viteza întâi. Apoi, direcţia şi ritmul vor fi stabilite de condiţiile de drum. Important e că se mişcă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO