Business Construct

Imobiliare: Nisa pe piata imobiliara: parcurile industriale private

Imobiliare: Nisa pe piata imobiliara: parcurile industriale private

Grupul Nervia, fondat de Jose Maria Bude, fostul presedinte al grupului spaniol ACE si Adam Ambrus fostul director general ACE Romania, vor dezvolta un parc industrial la Cluj

31.05.2007, 17:01 264

Companiile private care administreaza parcuri industriale prefera de cele mai multe ori sa construiasca in regim propriu niste facilitati de productie si ulterior sa le inchirieze, deoarece in acest caz veniturile obtinute din chirie sunt substantial mai mari si pot ajunge pana la 5 euro pentru un metru patrat de hala, pe luna. Astfel, castigurile sunt foarte mari avand in vedere ca pretul de concesionare vehiculat este de aproximativ 3 euro pentru un metru patrat de teren, pe an. "Chiar daca majoritatea firmelor care vin la noi vor sa concesioneze terenul si sa investeasca ei in facilitatile de productie, pentru noi ar fi mult mai avantajos sa inchiriem halele noastre de productie. In acest caz am reusi sa ne recuperam investitia intr-un timp mult mai scurt", a declarat Adriana Cristea, manager general Arc Parc Industrial Dej, companie care administreaza Parcul Industrial Dej.
Adriana Cristea a mai spus ca proiectul a fost demarat in urma cu cinci ani, iar investitia initiala in terenuri a fost din resurse proprii.
"Proiectul a fost o provocare pentru mine, deoarece eram constienta ca va fi o investitie cu bataie lunga. Eu aveam deja cateva terenuri in zona in care este acum localizat Parcul Industrial si nu am facut altceva decat sa tot negociez cu oamenii care aveau pamanturi in zona si sa ii conving sa-l vanda", afirma Adriana Cristea.
Ea a mai precizat ca pretul terenului a crescut de cateva ori din momentul in care a facut prima achizitie si pana la ultima.
Conducerea companiei care administreaza Parcul Industrial Dej estimeaza ca investitiile in infrastructura din urmatorii doi ani se vor cifra la aproximativ 5,8 milioane de euro. "Ofertele parcului sunt foarte flexibile, cei care doresc sa concesioneze terenuri la noi au posibilitatea sa o faca la pretul de 1,8 euro/mp, insa valoarea contractului de concesiune depinde de investitor si de marimea investitiei. In prezent, aproximativ 20% din infrastructura Parcului Industrial este finalizata, urmand ca restul sa se faca etapizat si in functie de solicitarile investitorilor", spune Cristea.
Potrivit acesteia, in maximum doi ani, Parcul Industrial Dej va fi ocupat in totalitate, principalele firme interesate fiind din industria de automotive. "Suntem momentan in tratative cu alte cateva firme, Belgia, Germania si Elvetia,
o decizie urmand sa fie luata in urmatoarele saptamani", precizeaza reprezentantul Arc Parc Industrial Dej.
Parcul Industrial se intinde pe o suprafata de 40,2 hectare, situate in intravilanul localitatii Dej, judetul Cluj, iar in prezent are deja un prim investitor, compania Trelleborg, care va derula aici un proiect in valoare de aproximativ 8 milioane de euro.
"Trelleborg este prima firma care investeste in acest parc industrial. Compania suedeza a beneficiat de privilegiile primului investitor si, desi strategia noastra de dezvoltare prevede concesionarea terenului, am acceptat ca suprafata solicitata de ei, de 2 hectare, sa o vindem", afirma Cristea. Ea nu a dorit sa ofere o valoare a terenului achizitionat de Trelleborg.


Spaniolii fac un parc industrial la Cluj
Un alt proiect similar, care are ca termen de finalizare anul viitor, este parcul industrial administrat de grupul Nervia. Dupa ce conducerea executiva a grupului ACE Spania a demisionat, fostul presedinte al grupului spaniol, Jose Maria Bude si fostul director general ACE Romania, Adam Ambrus au fondat grupul Nervia specializat pe investitii imobiliare in domeniul industrial, dar si pe consultanta pentru investitorii straini care vin in Romania.
Grupul Nervia, fondat de cei doi manageri si de cateva persoane din fostul staff executiv, este compus din doua companii, una in cadrul careia se deruleaza investitiile imobiliare si una care ofera consultanta industriala pentru implementarea investitiilor straine.
Conform informatiilor furnizate de directorul grupului spaniol, proiectele de investitii imobiliare pe care Nervia le va derula anul acesta se cifreaza la peste 5 milioane de euro si vor fi orientate inspre finalizarea parcului industrial din Cluj. "Lucrarile la parcul industrial vor incepe in cel mult doua saptamani, urmand ca zona sa fie pregatita pentru potentialii investitori la sfarsitul lui 2007. Estimam ca intr-un interval de doi ani tot parcul va fi ocupat, deoarece in acest moment avem deja vandut catre investitori aproximativ 20% din suprafata pe care o detinem", explica Ambrus.
Parcul va avea o suprafata de 23 de hectare, iar pana la sfarsitul anului trecut, conducerea companiei Nervia a derulat activitatile de achizitie a terenurilor. "A fost un proces destul de greu, deoarece proprietarii sunt
persoane fizice care nu dispun de toate actele de proprietate", afirma Ambrus.
Potrivit acestuia, valoarea totala a achizitiilor pentru parcul industrial s-a cifrat la circa 5 milioane de euro, in timp ce partea de infrastructura va necesita o investitie de inca 5 milioane de euro. Ambrus a mai precizat ca in momentul de fata compania pe care o conduce este in tratative cu firme spaniole si olandeze, toate activand in sectorul automotive.
"Clujul are o mare deficienta pe domeniul de spatii industriale. Spre deosebire de alte orase mari precum Timisoara, Arad sau Satu Mare, unde mai intai au fost atrase investitiile in productie si apoi cele in comert, la Cluj lucrurile stau exact invers. Acest lucru nu este foarte sanatos din punct de vedere socio-economic, in primul rand pentru ca sectorul productiv este cel care asigura locuri de munca si dezvoltarea unei zone. De aceea piata in domeniul investitiilor imobiliare pe sectorul industrial are un potential imens. Momentan, in zona se construiesc mai mult locuinte si birouri", spune directorul Nervia.


Fabrica de textile transformata in locuinte si hale industriale
O alta investitie privata intr-un parc industrial este cea realizata de UTA SA din Arad. Compania a fost privatizata in 2004, iar pe o parte din platforma fostei fabrici de textile a inceput in 2005 construirea Parcului Industrial UTA. Platforma fostei fabrici are o suprafata totala de 17 hectare, din care 12,5 hectare vor fi ocupate de Parcul Industrial, restul suprafetei urmand sa fie folosita pentru construirea unui ansamblu rezidential ce va include 15 blocuri de locuinte.
"In 2005 am inceput renovarea a 14.000 de metri patrati de hale si in acelasi an am inchiriat toata suprafata unui numar de 18 companii, care angajeaza peste 800 de oameni. Anul trecut am renovat deja 17.000 de metri patrati de hale. De asemenea, tot anul trecut am construit 15.200 de mp de hale", a declarat Florin Mos, manager de marketing si imagine al UTA SA Arad, companie care administreaza Parcul Industrial UTA.
Potrivit acestuia, in acest moment, in parc isi desfasoara activitatea 40 de companii, avand peste 1.900 de angajati, suprafata totala inchiriata fiind de 27.000 de metri patrati.
"Proiectele pentru acest an prevad finalizarea a 12.000 de metri patrati de hale, urmand ca in 2008, sa construim ultimul spatiu industrial, cu o suprafata de 7.000 de metri patrati. Desi estimarile noastre vizeaza ca termen de ocupare totala pentru parc anul 2008, este posibil ca acest lucru sa se intample anul acesta, asta daca cererile vor fi la fel de mari ca anul trecut", afirma Mos.
Modalitatea de administrare a Parcului Industrial UTA prevede atat vanzarea, cat si inchirierea spatiilor, pretul de inchiriere fiind intre 2,9 si 5 euro/mp, iar pretul de vanzare fiind intre 175 si 195 euro/mp, pentru terenuri si de 325 - 425 euro/mp pentru o hala cu terenul aferent. "Pretul de inchiriere sau vanzare depinde pe de o parte de suprafata halei si pe de alta parte, de gradul de dotare si finisare al halei la predare. Putem preda un spatiu fara compartimentari, cu toate utilitatile contorizate la usa sau il putem preda cu toate compartimentarile cerute de investitor", a precizat Florin Mos.
Acesta a mai spus ca firmele care sunt prezente in acest moment in parc activeaza in industria textila, in industria de mobila sau pe partea de logistica si distributie. Investitiile totale realizate pentru amenajarea Parcului Industrial UTA depasesc 5,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO