Business Construct

Imobiliarele din Transilvania sunt la mare căutare printre investitorii străini. Galerie FOTO

Sursa foto: The Wall Street Journal

Sursa foto: The Wall Street Journal

Autor: Oana Stupinean

09.11.2014, 10:05 441

Piaţa imobiliară din Transilvania este la mare căutare printre investitotirii străini, castelul Bran fiind cea mai scumpă proprietate imobiliară, cu o valoare estimată la 55 de milioane de euro, scrie The Wall Street Journal.

Regiunea istorică şi geografică situată în interiorul arcului carpatic însumează o populaţie de aproximativ 7 milioane de locuitori, iar piaţa imobiliară a zonei este în continuă creştere. Castelul Bran , devenit celebru datorită poveştii Dracula, a fost în realitate reşedinţa Reginei Maria.

În 2007, Bran era listat la 55 de milioane de euro, în prezent proprietarii nu doresc să vândă construcţia. Familia Habsburg speră ca proprietatea lor să atragă investitori care doresc să transforme încasările destul de modeste din prezent - care au la bază mitul vampirului Dracula - într-un flux constant de venituri turistice. În fiecare an, aproximativ 560.000 de persoane plătesc aproximativ 5 euro pentru a vizita Castelul Bran.

Monumentele istorice impulsionează creşterea pieţei imobiliare, astfel că o casă din secolul al-XIX-lea poate ajunge la peste 2 milioane de euro, în timp ce un apartament în Braşov, care oferă privelişti inefite poate valora 300.000 de euro.

O casă cu 7 camere din aproprierea comunei Halchiu de lângă Braşov poate valora 1,5 milioane de euro.

De asemenea, Charles de Wales, prinţul moştenitor al Coroanei Marii Britanii, deţine în România cel puţin zece locuinţe aflate în proprietate personală, printre care patru sunt în Valea Zălanului (judeţul Covasna). Prinţul Charles a devenit un mare iubitor al tradiţiilor, culturii şi peisajelor sălbatice ale acestei regiuni istorice româneşti.

“În locul achiziţiei unei proprietăţi de un milion de euro, bogaţii României preferă să înceapă construcţia unei case de la zero”, spune Raluca Plavita, Senior Residential Consultant, DTZ Echinox.

“Persoanele din afara Uniunii Europene nu pot cumpăra teren românesc, însă pot achiziţiona proprietăţi”, spune Răzvan Popa, partener la firma de avocatură Kinstellar.

România a cunoscut o inflaţie rapidă a preţurilor la imobiliare după anul 2008.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO