Companii

Distribuitorul de produse metalurgice Damila devine producator pentru a reduce costurile

12.11.2009, 23:17 982

Compania Damila, unul dintre cei mai mari distribuitori deproduse metalurgice si materiale de constructii din sudul tarii, afinalizat recent o investitie de 2,5 mil. euro intr-o fabrica detigla metalica la Ramnicu-Valcea, care ii va permite scadereacosturilor, in contextul in care businessul s-a redus anul acestacu 40% fata de anul precedent.

"Noi comerciliazam tigla metalica de cativa ani, insa oachizitionam din diverse surse interne sau externe. Procesul deaprovizionare din alte surse era foarte greoi, nu aveam garantata ostabilitate a pretului si intampinam anumite dificultati ce tin dedetaliul produsului (imbinarea foilor, concordanta culorilor), iarcererea pentru aceste produse este in crestere", a declarat pentruZF Mihaela Roventa, directorul general adjunct al Damila. Nouafabrica are o suprafata de 4.000 de metri patrati, care poate fiextinsa in viitor cu o unitate de productie de sisteme pluviale(burlane, jgeaburi etc.), pentru ca terenul se intinde pe osuprafata de 30.000 mp.

Lucrarile de constructie ale fabricii au inceput in 2007,unitatea de productie urmand sa creeze 30 de locuri de munca.

"Aceasta investitie va avea un impact pozitiv asupra cifrei deafaceri, dar mai ales asupra profitului, intrucat vom pastra sirata profitului specifica productiei si rata profitului specificaactivitatii comerciale", sustine Roventa. Compania va comercializatigla metalica, accesoriile pentru sistemele de invelitori si tablaprofilata (la lungimi de pana la 12 metri) sub brandul Rodach.

Businessul, in scadere cu 40%

Damila a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 93mil. euro, insa in 2009 businessul a scazut cu circa 40%, pana la56 mil. euro, pe fondul reducerii preturilor la materialele dinotel cu 50%, iar la materiale de constructii cu 28%.

"In anul 2009 cifra de afaceri a companiei s-a redus fata deanul 2008 din cauza preturilor la produsele metalurgice, avand invedere ca la otel a scazut cu 50% fata de anul 2008, iar lamateriale de constructii pretul mediu s-a redus cu 28%, precum sidin cauza scaderii cererii", explica Roventa.

Totusi, ea afirma ca vanzarile de materiale au crescut din punctde vedere cantitativ cu circa 15% fata de 2009, dupa ce Damila adeschis doua depozite in Slatina si Bucuresti, in timp ce vanzarilede produse metalurgice au scazut cu 10%.

Compania nu si-a redus numarul angajatilor in 2009, avand incontinuare circa 250 de salariati, la care se adauga circa 120 desoferi si mecanici inregistrati pe o alta firma. Damila are inprezent noua depozite cu o suprafata totala de 120.000 de metripatrati in Ramnicu-Valcea (2), Bucuresti (2), Timisoara, Craiova,Dragasani si Slatina. Damila este detinuta de omul de afaceriDaniel Remus Nitu din Ramnicu-Valcea si distribuie produsemetalurgice (tevi sudate longitudinal, tabla, profile laminate,europrofile, otel beton etc.) si materiale de constructii (zidarie,finisaje, tevi din plastic, lianti, termoizolatii sihidroizolatii).

Compania mai detine o unitate de productie de plase sudate si ostatie de betoane in Ramnicu-Valcea si o unitate de procesare aotelului-beton in Bucuresti.

Companiile din sectorul de distributie de materiale deconstructii, un business de circa 3,5 mld. euro, au fost afectateputernic de scaderea consumului cu circa 30-40%, iar unele dintreele au intrat in insolventa pentru ca nu au mai putut sa-si achitedatoriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO