Business Construct

Producătorul de materiale de construcţii Sika, prezent şi pe piaţa locală, a lucrat pentru cel mai lung tunel de cale ferată din lume

Producătorul de materiale de construcţii Sika, prezent...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

02.06.2016, 16:34 724

Producătorul elveţian de materiale de construcţii Sika, parte activă în proiectul celui mai lung tunel de cale ferată din lume, a realizat sistemele de impermeabilizare, aditivii pentru betoane şi sistemele de protecţie la foc pentru Gotthard Base Tunnel inagurat pe 1 iunie.

Tunelul are o lungime de 57 de kilometri şi străbate unul dintre cele mai înalte masive din Alpi, traversând muntele la o adâncime de circa 2.000 de metri pătraţi sub nivelul vârfurilor; în punctul său cel mai înalt, se situează cu doar 550 de metri peste nivelul mării. Noul tronson de cale ferată reduce cu circa o oră timpul necesar camioanelor de mari dimensiuni şi trenurilor moderne de mare viteză pentru a parcurge distanţa dintre Zurich si Milano.

Testările preliminare pentru realizarea tunelului au început în 1992, angajaţii Sika lucrând în total peste 210.000 de ore la acest proiect. De-a lungul întregului proces, au fost utilizate peste 20.000 de tone de aditivi pentru prepararea betoanelor, iar tunelul a fost hidroizolat folosind 3,3 milioane de metri pătraţi de membrane Sikaplan, aproximativ cât suprafaţa a 330 de terenuri de fotbal. În amplasament au fost transportate peste 40.000 de tone de produse Sika, echivalentul a 1.700 de vagoane de marfă.

Sika este o companie cu sediul în Baar, Elveţia, activă la nivel global în domeniul materialelor chimice speciale, deservind industria construcţiilor şi industriile producătoare de componente auto, autobuze, camioane, trenuri, faţade, parcuri solare şi eoliene. Sika România, subsidiară a concernului elveţian, a fost înfiinţată în 2002, iar în iunie 2008 a dat în folosinţă fabrica de aditivi de la Braşov, prima unitate de producţie Sika din România. În 2014, compania a inaugurat cea de-a doua fabrică din România, la Căpuşu Mare, în judeţul Cluj, unde produce mortare speciale şi mortare folosite ca aditivi.

Sika România a fost implicată în mai multe proiecte locale, precum Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea reţelelor Dedeman şi Kaufland, loturile de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea căii ferate Sighişoara – Atel şi multe altele.

În 2015, Sika România a avut o cifră de afaceri de 117,3 milioane de lei (26,7 milioane de euro), în creştere cu aproape 25% faţă de anul anterior, şi un profit net de 3,1 milioane de lei, la un număr de 64 de angajaţi.

Printre principalii competitori ai companiei se numără jucători precum Henkel, Mapei sau BASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO