Business Construct

Raport SVN Romania: Gradul de accesibilitate al achiziţionării unei noi locuinţe în Bucureşti s-a deteriorat uşor în ultimul an, fiind nevoie de 103,8 salarii medii sau 8,6 ani; vânzările de locuinţe în Capitală şi împrejurimi au atins însă un nou record

Raport SVN Romania: Gradul de accesibilitate al...

Autor: Roxana Rosu

29.11.2022, 10:40 306

Gradul de accesibilitate al achiziţionării unei noi locuinţe în Bucureşti, calculat de către compania imobiliară SVN Romania, s-a deteriorat în ultimul an cu 1,5%, în septembrie 2022 fiind necesare de 103,8 salarii medii pe economie (8,6 ani)  pentru un apartament cu două camere, faţă de 102,3 salarii medii (8,5 ani) în septembrie 2021.

Calculele au la bază preţurile medii şi statisticile referitoare la salariul mediu la nivel naţional.

Pentru ultimele 12 luni consultanţii au luat în calcul o majorare de preţ de aproximativ 16% pe segmentul nou, o creştere salarială de 13,8% la nivel naţional, în timp ce cursul de schimb leu-euro s-a menţinut stabil.

Valoarea actuală a indicelui SVN este de aproape patru ori mai mică comparativ cu vârful înregistrat în 2008, când erau necesare 393 de salarii medii (aproape 33 de ani) pentru a cumpăra acelaşi apartament în Bucureşti.

Statisticile oficiale mai arată că peste 50% dintre tranzacţiile din regiune sunt realizate exclusiv din surse proprii, fără a apela la o finanţare bancară.

În acelaşi timp, numărul caselor şi apartamentelor vândute în Bucureşti şi Ilfov în primele 10 luni a fost cu 9% mai mare faţă de perioada similară a anului anterior, stabilindu-se astfel un nou record pentru perioada post-decembristă.

”2022 ar putea aduce un nou record de locuinţe finalizate în Bucureşti şi împrejurimi, după ce în primele şase luni s-a înregistrat o creştere anuală de 14,7%”, se arată într-o analiză SVN pe baza statisticilor oficiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO