Business Construct

Statul vrea să plătească chirii de 33 mil. euro în conturile mallurilor, pentru a susţine pierderile a 3.000 de magazine închise pe perioada stării de urgenţă

Statul vrea să plătească chirii de 33 mil. euro în conturile mallurilor, pentru a susţine pierderile a 3.000 de magazine închise pe perioada stării de urgenţă

Autor: Alina-Elena Vasiliu

04.12.2020, 15:02 632

Guvernul va acorda ajutor de stat magazinelor din centrele comerciale care nu au putut derula activitate economică în timpul stării de urgenţă.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului pus în dezbatere publică, „scopul schemei de ajutor de stat este de a reduce impactul negativ asupra operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor comerciale, prin acordarea de ajutor unic nerambursabil care acoperă o parte din costurile cu chiria aferentă perioadei în care activitatea respectivilor operatori economici a fost suspendată în cadrul spaţiilor închiriate”.

Ajutorul de stat reduce chiria aferentă perioadei în care activitatea acestora a fost întreruptă parţial sau total, permiţându-le, astfel, să îşi continue activitatea şi să îşi păstreze forţa de muncă.

„Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 800.000 euro/beneficiar, reprezentând 50% din valoarea cheltuielilor cu chiria fixă raportată la luna februarie, calculată şi datorată pentru perioada închisă.

Prin această schemă de ajutor de stat, se acordă granturi unui număr estimat de 3.000 de întreprinderi beneficiare. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 160 de milioane de lei, sumele fiind asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Pentru a fi eligibile, întreprinderile beneficiare trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care: să deţină Certificat pentru Situaţii de Urgenţă emis de Ministerul Economiei; să-şi desfăşoare activitatea în centre comerciale cu suprafaţă mai mare de 15.000 de mp, având contract de închiriere în vigoare la data de 15 martie 2020; să fi beneficiat  din partea centrului comercial de o reducere de minim 50% din valoarea chiriei fixe calculată pentru perioada închisă; să beneficieze de o reducere de minim 15% din chiria fixă, pe o perioadă de minim 6 luni de la data reluării activitătii; să fi agreat extinderea perioadei  contractuale a contractului de închiriere cu proprietarul centrului comercial pentru minim 6 luni.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO