Business Hi-Tech

5 tehnologii impresionante din cadrul ediţiei CES de anul acesta

5 tehnologii impresionante din cadrul ediţiei CES de...

Autor: Octavian Calei

06.01.2013, 14:45 448

Analiştii prevăd pentru ediţia târgului internaţional Consumer Electronics Show (CES) de anul acesta, care debutează săptămâna viitoare la Las Vegas, un val de produse inovatoare, de la televizoare Ultra High-Definition, boxe Bluetooth, senzori care detectează gesturile sau mişcarea ochilor şi până la conectarea telefoanelor mobile cu maşina personală, cu televizorul sau cu locuinţa, scrie Mashable.

1. Televizoare Ultra High-Definition

Televizoarele Ultra HDTV folosesc un număr dublu de pixeli în comparaţie cu rezoluţia Full HD, ajungând la 3.840 x 2.160 pixeli, sau de patru ori mai clar decât 1080p.

2. Mobilitate pretutindeni

Anul acesta, sute de companii vor urmări mărirea spectrului de conectivitate al telefoanelor mobile, cum ar fi cu televizorul, cu maşina sau cu locuinţa personală. Cu ajutorul unor platforme ca Ford Sync şi Livio Connect, aplicaţiile de pe smartphoneuri vor putea fi conectate cu bordul maşinii. Alţi dezvoltatori vor prezenta aplicaţii prin care ecranele televizoarelor vor putea fi extinse pe telefonul mobil. Compania Nest a demonstrat că un smartphone poate controla lumina şi căldura din casă.

3. Boxe Bluetooth, conectivitate Lightning pentru iPhone 5 şi difuzoare speciale pentru televizoare

Dacă anul trecut Jawbone Jambox a fost pionierul în domeniul portabilelor audio, în 2013 urmează să apară sute de mărci de boxe cu conectivitate Bluetooth.

Pe de altă parte, noul conector Lightning, implementat de Apple la dispozitivele de ultimă generaţie, va determina şi apariţia accesoriilor compatibile din partea producătorilor.

Nici domeniul TV nu va fi ocolit de producătorii din industria audio care vor prezenta difuzoare wireless pentru „micile ecrane”.

4. Senzori şi noi interfeţe

Dispozitivele pentru fitness cu accelerometru, giroscop şi chiar cu funcţii pentru monitorizarea cardiacă se vor regăsi din plin la CES 2013. Însă acestea vor fi doar vârful icebergului. Leap Motion va prezenta senzori care detectează gesturile corpului uman sau mişcarea ochilor.

5. Mai multe dispozitive speciale

Dacă în ediţiile trecute eforturile dezvoltatorilor se concentrau pe îmbunătăţirea unor produse previzibile, acum reflectoarele sunt puse pe invenţiile inovatoare.

Micii inventatori care apelează la platforma Kickstarter pentru a găsi resursele necesare realizării proiectelor pentru care marile companii nu prezintă interes, vor surprinde şi vizitatorii ediţiei CES de anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO