Business Hi-Tech

Actiunile Telecom Italia cresc dupa acordul incheiat cu grupul spaniol Telefonica

01.05.2007, 18:09 19

Actiunile Telecom Italia, cel mai mare operator de telefonie din Italia, au crescut dupa ce operatorul spaniol Telefonica, impreuna cu un grup de investitori italieni, au platit 4,1 mld. euro pentru un pachet de actiuni de 18% din companie, scrie Bloomberg.
Cotatia titlurilor companiei a crescut cu pana la 2,2%, actiunile fiind tranzactionate la pretul de 2,30 euro pe actiune pe bursa din Milano, in timp ce pretul actiunilor Pirelli, cel mai mare investitor direct al companiei, a scazut cu 1,1% la 92 eurocenti.
In urma tranzactiei, investitorii vor plati 2,82 euro pe actiune, au anuntat oficialii companiilor. Suma este cu 24% peste pretul la inchidere al actiunilor Telecom Italia (2,27 euro).
Telefonica este al doilea mare operator de telefonie din Europa. Impreuna cu partenerii sai - Assicurazioni Generali, Intesa Sanpaolo, Mediobanca si Sintonia, compania de investitii a familiei Benetton - va cumpara Olimpia, care detine consiliul de conducere al Telecom Italia. Holdingul Olimpia este la randul lui controlat de Pirelli. Prin aceasta tranzactie, Pirelli se asigura ca italienii vor detine in continuare controlul asupra celui mare operator de telefonie local.
Grupul de investitori va forma o noua companie care se va numi Telco. Telefonica va investi 2,3 mld. euro pentru a deveni cel mai mare actionar, cu o participatie de 42%, ceea ce ii va conferi o cota indirecta de 10% din Telecom Italia. Telco va controla si un procentaj de 5,6% din Telecom Italia prin intermediul Generali si Mediobanca.
Cei cinci investitori, care vor prelua datorii de circa 2,7 mld. euro de la Olimpia, vor fi obligati sa respecte un pact care asigura echilibrul intre investitorii spanioli si italieni, au precizat oficialii Intesa. Chair si numirea presedintelui Telco va necesita aprobarea partenerilor italieni.
Familia Benetton, care detine in prezent aproximativ 20% din Olimpia, va controla o participatie de 8% din Telco. Oficialii Intesa au mai precizat ca investitorii italieni vor putea cumpara pachete de actiuni intre doua si cinci procente atunci cand noua companie planifica vanzarea unor noi actiuni.
Prin pachetul de actiuni controlat indirect, Telefonica va putea numi doi membri in consiliul de conducere al Telecom Italia, in timp ce investitorii italieni vor desemna 13 directori. Cei doi operatori de telefonie vor functiona independent, au declarat oficialii Telefonica, adaugand ca se asteapta la reducerea cheltuielilor dupa finalizarea tranzactiei.
Actiunile Telefonica au crescut cu 0,6% pe bursa din Madrid, inchizand la 16,65 euro.
Pe de alta parte, Pirelli a anuntat ca ar putea cumpara actiuni la Telefonica, a declarat Marco Tronchetti Provera, presedintele grupului italian. "Pirelli va investi cele 3,3 mld. euro (obtinute din vanzarea actiunilor la holdingul Olimpia) in dezvoltarea principalelor domenii de activitate. Avem proiecte importante de realizat, iar sumele ramase le vom utiliza pentru a cumpara actiuni Telefonica", a adaugat Provera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO