Business Hi-Tech

Admiţându-şi rămânerea în urmă, România semnează la Chişinău şi nu la Bucureşti înţelegeri pentru digitalizarea administraţiei cu Microsoft şi UiPath, la pachet cu Republica Moldova

Sebastian Burduja, ministrul PNL al digitalizării

Sebastian Burduja, ministrul PNL al digitalizării

Autor: Adrian Seceleanu

13.12.2022, 11:00 678

Sebastian Burduja, ministrul PNL al digitalizării, a semnat luni la Chişinău, alături de Iurie Ţurcanu, vicepremierul Republicii Moldova, două înţelegeri separate de colaborare cu compania americană Microsoft şi compania cu origini româneşti UiPath (acum şi ea o corporaţie americană cu sediul central în New York) care prevăd o colaborare între toate părţile semnatare pentru accelerarea adopţiei tehnologiei în administraţia publică şi crearea unui aşa numit „spaţiu digital comun” între cele două ţări.

Acordul de colaborare cu UiPath are ca ţintă „creşterea nivelului competenţelor digitale ale personalului administraţiei publice, precum şi îmbunătăţirea infrastructurii digitale şi a capabilităţilor digitale ale României şi Republicii Moldova”, conform unui comunicat al părţilor. Pe de altă parte memorandumul de înţelegere trilateral semnat între cele două guverne şi Microsoft a fost semnat cu scopul „de a progresa şi accelera proiecte de transformare digitală în ambele ţări”, conform comunicatelor oficiale.

„Memorandumul de înţelegere formalizează planurile pentru România şi Moldova de a crea şi implementa un spaţiu digital comun care să permită schimbul de cunoştinţe, tehnologii şi expertiză tehnică. Microsoft va sprijini aceste eforturi ale ambelor guverne, ajutând la modernizarea capabilităţilor tehnice respective şi la îmbunătăţirea eficienţei operaţionale în sectoarele public şi privat. Conform planului, toate părţile vor colabora pentru dezvoltarea sectoarelor naţionale de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) din România şi Moldova; construirea infrastructurii digitale, accelerarea serviciilor de e-guvernare, dezvoltarea politicilor legislative bazate de tip cloud first şi creşterea competenţelor digitale”, conform comunicatului.

Semnarea documentelor la Chişinău reprezintă o nouă recunoaştere indirectă a avansului uriaş al digitalizării administraţiei din ţara vecină, în raport cu întârzierea şi blocajele generate de politicieni în calea adopţiei IT-ului în sectorul public din România. De notat că Iurie Ţurcanu este vicepremier pentru digitalizare în Guvernul ţării vecine şi se ocupă din 2011 de guvernarea electronică din diferite poziţii, în timp ce în România politicianul Sebastian Burduja este pentru prima oară ministru, şi ocupă funcţia de o jumătate de an.

Anterior, PNL i-a mai pus miniştri pe Marcel Boloş - pe care l-a păstrat 83 de zile, şi pe Florin Roman, pe care l-a păstrat 22 de zile. Şi fostul ministru USR Ciprian Teleman a fost şef doar 259 de zile, nici măcar un an. Anterior, PNL decisese ca digitalizarea să fie doar departament la Ministerul Transporturilor, sub conducerea unui membru al elitei partidului - Lucian Bode. România a mai semnat în 2021, prin Ministerul Finanţelor la acea dată, un acord de colaborare cu UiPath pentru dezvoltarea roboţilor software, în vederea automatizării proceselor repetitive din cadrul administraţiei fiscale. Rezultatele acelui acord cu UiPath semnat în mandatul fostului ministru Alexandru Nazare nu sunt cunoscute. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO