Business Hi-Tech

Amendă record de 63 de milioane de euro pentru operatorii de telefonie mobilă Orange şi Vodafone

Autor: Magraon Andreea

15.02.2011, 23:40 131

Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilăde pe piaţa locală, au fost amendaţi cu 63 mil. euro de ConsiliulConcurenţei pentru abuz de poziţie dominantă, cea mai mare amendădată vreodată de instituţie. Cei doi operatori au anunţat că vorataca în instanţă decizia Consiliului Concurenţei, pe care oconsideră neîntemeiată.

"Orange a fost sancţionată cu 34,8 milioane de euro, iarVodafone cu 28,3 milioane de euro, reprezentând puţin peste 3% dincifra de afaceri a operatorilor în 2010", a declarat BogdanChiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Amenzile au fost stabilite în urma unei sesizării din anul 2006a operatorului de telefonie fixă Netmaster Communications, carereclama faptul că Orange şi Vodafone i-au blocat în perioadarespectivă accesul la cele două reţele. Acest lucru îi împiedica peclienţii Netmaster să aibă convorbiri cu utilizatorii Orange şiVodafone. Odată clienţi ai Netmaster, utilizatorii primeau un codce trebuia format înaintea oricărui număr de telefon, recunoscut dereţeaua celorlalţi operatori, şi redirecţionat către reţeauaNetmaster.

Cei doi operatori impuneau Netmaster un tarif de interconectarepentru apelurile internaţionale de 0,15-0,18 dolari pe minut, maimare decât maximul de 0,10 dolari stabilit de autoritatea dereglementare în comunicaţii (ANRC), susţine Concurenţă.

Potrivit lui Chiriţoiu, tarifele mai mari cerute pentruinterconectare au dus la majorarea tarifelor clienţilor Netmaster.Tariful de interconectare este preţul plătit de către un operatorpentru terminarea apelurilor în reţeaua altui operator. Respectivori de câte ori un utilizator al unei reţele realizează un apelcătre o altă reţea, furnizorul de servicii de telefonie alrespectivului utilizator va achita un tarif de interconectarefurnizorului reţelei în care se termină apelul. În România există52 de operatori de comunicaţii alternativi pe telefonie fixă,printre care Euroweb şi GTS Telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO