Business Hi-Tech

ANC: Operatorii telecom trebuie sa decodeze telefoanele

20.01.2009, 17:38 92

Operatorii de telecomunicatii vor avea obligatia de a asigura, la cererea utilizatorilor, deblocarea oricarui terminal achizitionat impreuna cu serviciile de comunicatii si codat pentru a functiona numai in reteaua unui anumit furnizor, potrivit unui proiect de decizie al ANC.

"Deblocarea se va face gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat. Daca utilizatorul cere deblocarea inainte de sfarsitul perioadei minime prevazute in contract, furnizorul are obligatia de a face deblocarea, dar numai in conditiile in care obligatiile pe care utilizatorul si le-a asumat prin contract au fost indeplinite (achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere)", spun reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC).
Aceasta obligatie va viza in principal telefoanele mobile, dar se aplica si in cazul celorlalte terminale captive in retelele de comunicatii electronice (modem, card de date etc.).
Deblocarea, care la majoritatea telefoanelor mobile se face prin introducerea unui cod prin tastatura telefonului, ar trebui sa se realizeze in maxim 5 zile lucratoare de la inregistrarea unei cereri in acest sens.
Furnizorul de servicii de comunicatii va avea totodata obligatia ca, inaintea incheierii contractelor, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce va trebui suportate in situatia deblocarii terminalului inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul.
Proiectul de decizie privind stabilirea conditiilor pentru deblocarea terminalelor poate fi consultat pe pagina de internet a ANC.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO