Business Hi-Tech

ANC propune reducerea tarifelor de interconectare pentru operatorii mobili

ANC propune reducerea tarifelor de interconectare pentru operatorii mobili

Liviu Nistoran, presedintele ANC: Masura propusa va incuraja operatorii de dimensiuni mai reduse, pentru ca traficul intre retele punea in avantaj companiile dominante.

20.11.2008, 19:08 13

Autoritatea Nationala pentru Comunicare (ANC) intentioneaza sa reduca anul viitor tarifele de interconectare practicate de toti operatorii de telefonie mobila de pe piata locala, decizia urmand sa determine o scadere a facturilor telecom cu pana la 30% pentru consumatori, conform estimarilor prezentate de presedintele ANC - Liviu Nistoran. Orange si Vodafone, cei mai mari jucatori de pe piata locala de telefonie mobila, vor resimti cel mai puternic aceasta decizie - fiecare dintre cele doua companii urmand sa inregistreze venituri anuale mai mici cu cateva milioane de euro in urma scaderii tarifelor de interconectare.

Tariful de interconectare reprezinta suma platita de un operator pentru ca abonatii acestuia sa apeleze alti clienti din alte retele.
"ANC intentioneaza sa reduca tarifele de interconectare si la Telemobil, Cosmote Romania si RCS& RDS incepand cu 2009. Totodata, confirmam reducerea tarifelor de interconectare la Vodafone Romania si Orange Romania. Credem ca daca masurile propuse vor fi puse in practica, facturile clientilor de telefonie mobila vor scadea cu 25-30% in urmatorii trei ani, poate chiar cu mai mult", a spus Nistoran. In prezent, tarifele de interconectare solicitate de Cosmote Romania, Telemobil si RCS&RDS sunt de 0,082 euro/minut, 0,0801 euro/minut si 0,0743 euro/minut.
Potrivit proiectului de decizie al ANC, de la 1 februarie 2009, Cosmote Romania si Telemobil vor practica un tarif de 0,064 euro/minut, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut.
De la 1 ianuarie 2010, tarifele propuse de ANC sunt de 0,0567 euro/minut pentru Cosmote Romania si Telemobil si de 0,064 euro/minut pentru RCS&RDS.
In cazul Orange Romania si Vodafone Romania, autoritatea de reglementare a stabilit anterior ca tarifele de interconectare practicate de la 1 ianuarie 2009 vor fi de 0,0503 euro/minut, nivel care va fi utilizat si in 2010. Din 2011, tarifele de interconectare pentru toti cei cinci operatori de telefonie mobila vor fi stabilite printr-un nou model de calcul, care va fi prezentat de ANC.
El a precizat ca toti operatorii s-au declarat nemultumiti de propunerile ANC, mentionand ca exemplu lobby-ul extern "extrem de puternic" al Orange si Vodafone, impotriva scaderii tarifelor. "Majoritatea operatorilor sunt nemultumiti. Unii voiau amanarea scaderii tarifelor, alte companii au fost nemultumite cat de putin au scazut tarifele la altii", a spus seful ANC.
Propunerea ANC este respinsa in termeni duri de reprezentantii Orange. "In conditiile in care ANC decide sa mentina tarifele de interconectare la un nivel ridicat pentru unii operatori, tarifele pentru utilizatori nu vor putea scadea in mod corespunzator. Prin introducerea nejustificata a asimetriilor in relatiile de interconectare intre operatori, care contravine flagrant recomandarilor Comisiei Europene, ANC prejudiciaza interesul consumatorilor si protejeaza interesele comerciale ale unui grup de operatori. Consideram ca ANC va intelege ca varianta propusa este inacceptabila si va modifica decizia in mod corespunzator", au precizat oficialii Orange.
De asemenea, oficialii Vodafone Romania critica vehement propunerea ANC, sustinand ca aceasta incala reglementarile UE. "Consideram ca propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, privind scaderea tarifelor de interconectare, este o initiativa discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, de natura sa descurajeze competitia. Mai mult, aceasta actiune intra in contradictie cu ultimele recomandari ale Comisiei Europene si creeaza dezechilibre majore pe piata locala de telecomunicatii. Ne exprimam surprinderea ca ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorand practic interesele celor 20 de milioane de clienti ai Vodafone si Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS. Apreciem ca declaratiile presedintelui ANC, potrivit carora tarifele pentru serviciile mobile vor scadea cu 25-30% in urmatorii 3 ani, ca urmare a diminuarii taxelor de interconectare, nu au niciun fundament de business si reprezinta doar un demers personal de imagine. In acest moment, punem sub semnul intrebarii statutul ANC de arbitru independent, corect si nepartinitor al pietei de telecomunicatii din Romania", spun oficialii Vodafone.
"Aceasta decizie dovedeste inca o data ca ANC foloseste o unitate de masura diferita in cazul reglementarilor pe piata de telefonie fixa, fata de piata de telefonie mobila. Astfel, toti operatorii de telefonie fixa din Romania, indiferent de momentul intrarii in piata sau de cota de piata, au impus in prezent rate de interconectare simetrice, cu o perioada de tranzitie de 9 luni pentru a ajunge la tariful stabilit de ANC. Prin comparatie, in cazul telefoniei mobile, operatorilor Cosmote, Zapp si RCS&RDS le-a fost si le este permisa practicarea unor rate de interconectare cu mult mai mari decat cele impuse Vodafone si Orange, cel putin 9 ani, intre 2003 si 2011."
In schimb, oficialii Zapp spun ca sunt de acord cu propunerea ANC. "Zapp intotdeauna a sustinut ca tarifele de interconectare practicate de operatori sunt foarte mari (...) Stabilirea unui tarif de interconectare trebuie sa se faca in functie de marimea operatorului si tinand cont de cota de piata si puterea sa mult redusa fata de alti jucatori semnificativi din piata. Intelegem reglementarea taxei de interconectare si in cazul operatorilor mici atata vreme cat prevederile legale de fundamentarea tarifelor in functie de costuri sunt respectate", au mentionat oficialii Zapp.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO