Business Hi-Tech

ANCOM: De la 1 ianuarie românii pot folosi mai multe date în roaming

ANCOM: De la 1 ianuarie românii pot folosi mai multe...

Autor: Ioana Nita

10.01.2020, 00:00 212

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare a crescut volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără aplicarea unor taxe suplimentare, potrivit unui anunţ dat ieri de ANCOM.

Tot de la începutul acestui an, în cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, au scăzut şi suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel: suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 22%, de la 4,5 la 3,5 euro/GB, fără TVA, iar suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproximativ 7%, de la 0,85 la 0,79 eurocenţi/minut, fără TVA. Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România.

Totuşi, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Începând cu 1 ianuarie 2020 volumul de consum rezonabil a crescut cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.

După depăşirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar şi în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. Cu începere de la 1 ianuarie 2020 suprataxa nu va putea depăşi 3,5 Euro/GB (0,35 eurocenţi/MB), fără TVA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO