Business Hi-Tech

Austriecii şi francezii, interesaţi de licenţele TV digitale

Austriecii şi francezii, interesaţi de licenţele TV digitale

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM: Frecvenţele eliberate de televiziunea analogică vor fi utilizate pentru internet mobil.

12.07.2010, 23:36 24

Trei companii străine care operează deja sau au fost implicateîn proiecte de realizare a unor reţele de televiziune digitalăterestră în ţări ca Ungaria, Franţa sau Austria se numără printrepotenţialii câştigători ai licenţelor de televiziune digitală carevor fi acordate de statul român până la finele lui 2010.
Caietele de sarcini pentru acordarea celor două licenţe(multiplexe) de televiziune digitală terestră DVB-T pe teritoriulRomâniei, etapă obligatorie în procesul de selecţie acâştigătorilor, au fost cumpărate de şapte companii, a anunţatAutoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare înComunicaţii (ANCOM).
General Satellite Sofia, o companie rusească interesată de procesulde trecere la televiziunea digitală din Europa, a cumpărat caietulde sarcini numai pentru acordarea primului multiplex de televiziunedigitală terestră, iar celelalte şase companii au cumpărat ambelecaiete de sarcini pentru acordarea celor două multiplexuri deteleviziune digitală terestră. Taxa de licenţă pentru serviciile deteleviziune digitală va varia între 1 şi 2,5 mil. euro, în funcţiede numărul de echipamente de recepţie pentru populaţie pe carecompaniile le vor subvenţiona.
România şi-a propus să întrerupă în 2012 emisia analogică TV,moment în care 1,4 milioane de gospodării nu vor mai putea vedeaposturi tv decât dacă se abonează la un operator de cablu sausatelit tv, potrivit Guvernului.
Pentru aceste gospodării alternativa la abonamentul la operatoriide cablu sau satelit TV o va reprezenta însă infrastructura deteleviziune digitală terestră (DTT), care va fi construită decâştigătorii procedurii de selecţie comparativă iniţiate de ANCOM.Ei vor putea recepţiona cel puţin 14 posturi TV, care vor fistabilite de Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Emisia în format terestru digital (DVB-T) poate fi recepţionatăgratuit de anumite modele de televizoare de ultimă generaţie sau peorice televizor, cu condiţia achiziţionării unui decodorspecial.

Calendarul trecerii la televiziuneadigitală
31 august - data limită la care firmele care au cumpărat caietelede sarcini pot depune oferte pentru licenţele de televiziunedigitală
28 septembrie - se anunţă câştigătorul pentru primulmultiplex
8 octombrie - se anunţă câştigătorul pentru al doileamultiplex
15 octombrie - expiră perioada de depunere a contestaţiilor
1 ianuarie 2012 - dacă toate termenele sunt respectate, Româniatrece la televiziunea digitală terestră

Potenţialii pretendenţi pentru licenţele de televiziunedigitală
RCS & RDS
Compania controlată de românul Zoltan Teszari este unul dintre ceimai mari furnizori de servicii TV din Europa Centrală şi de Est. ÎnRomânia este numărul unu pe piaţa de servicii TV şi internetfix.
Romtelecom
este controlată de grupurile OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom(Germania). Este numărul trei pe TV, numărul doi pe net fix şilider pe telefonie fixă.
TDF
Grupul francez a construit şi operează reţele de televiziunedigitală terestră în mai multe ţări europene, printre care şiUngaria.
Radiocom
este furnizor de servicii de comunicaţii şi de difuzare aprogramelor TV, deţinut de statul român.
Media Sat
este unul dintre furnizorii importanţi de servicii de comunicaţiide pe piaţa locală, deţinut în mod egal de Media Pro şiComputerland.
ORS
Compania la care grupul Raiffeisen deţine 40% din acţiuni opereazăcea mai mare infrastructură din Austria pentru difuzarea de semnalTV digital terestru.
General Satellite
este o c ompanie rusească de cercetare dezvoltare, care dezvoltă şiechipamente pentru televiziunea digitală terestră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO