Business Hi-Tech

Bilanţ SeedBlink după patru ani de activitate: investitorii din plantformă au alocat 342 de milioane de euro pentru finanţarea a 250 de start-up-uri din 15 ţări

Managementul SeedBlink (de la stânga la dreapta) - Ionut Pătrăhău, Carmen Sebe, Andrei Dudoiu, Radu Georgescu

Managementul SeedBlink (de la stânga la dreapta) - Ionut Pătrăhău, Carmen Sebe, Andrei Dudoiu, Radu Georgescu

Autor: Alexandra Cepăreanu

23.01.2024, 13:00 104

Investitorii înscrişi pe SeedBlink, platforma locală de equity crowdfunding, care facilitează investiţiile în start-up-uri de tehnologie din Europa, au alocat în total 342 de milioane de euro pentru finanţarea a 250 de start-up-uri din 15 ţări, au transmis reprezentanţii platformei printr-un comunicat. Anul 2023 a fost cel mai activ an al SeedBlink, compania realizând 53 de tranzacţii obţinute de start-up-uri europene din 20 de sectoare tehnologice diferite - printre acestea numărându-se mai multe staruri europene precum FLOWX.AI, Dronamics şi Alcatraz AI.

„Odată cu împlinirea a patru ani de activitate în ecosistemul european, platforma raportează active de 815 milioane de euro şi mobilizarea a 342 milioane de euro pentru investiţii în peste 250 de start-upuri din 15 ţări, dintre acestea 67 milioane de euro fiind strânse prin intermediul comunităţii de investitori SeedBlink. Platforma oferă trei tipuri principale de oportunităţi de investiţie: runde co-investite de VC-uri, sindicalizări şi Community Stars, pentru start-upuri de la pre-seed până la seria B, cu investiţii cuprinse între 50.000 şi două milioane de euro”, conform reprezentanţilor SeedBlink.

În 2023, cea mai mare parte a rundelor – adică 41% - a fost destinată finanţărilor de tip Seed. Pe de altă parte, primele cinci verticale finanţate, în funcţie de suma mobilizată, au fost Enterprise SaaS (67 mil. euro), AI/ML (55 mil. euro), FinTech (9 mil. euro), Marketplace (8,5 mil. euro) şi MedTech (5,5 mil. euro).

De asemenea, cea mai mare valoare a portofoliului unui investitor pe SeedBlink este de peste 900.000 de euro, cu 49 de investiţii, media fiind de 6.200 de euro pentru un investitor de retail şi de 44.000 de euro pentru un investitor sofisticat. De altfel, 25% din toate portofoliile includ cinci sau mai multe companii. Valoarea medie a ticketului de investiţie este de 5.600 de euro, 50% din valoarea totală investită este formată din tickete de 10.000 de euro, iar cel mai mare este de 500.000 de euro. Investitorii recurenţi reprezintă 47,5% din investitorii activi.

„Creşterea inflaţiei, volatilitatea burselor, o recesiune globală iminentă, războaie internaţionale nedorite şi multe altele au limitat revenirea post-pandemică. Dar, în ciuda acestor forţe semnificative, SeedBlink a continuat să susţină unele dintre cele mai inovatoare start-upuri din Europa, care construiesc produsele şi serviciile care vor modela lumea de mâine”, a spus Andrei Dudoiu, President of BoD SeedBlink.

Pe parcursul anului 2023, SeedBlink a mobilizat 180 de milioane de euro, şi-a consolidat produsele de bază, a introdus noi tipuri de tranzacţii, şi-a extins reţeaua de parteneriate, a lansat resurse pentru educaţie financiară şi s-a extins în regiunea DACH (Germania, Austria, Elveţia) pentru a se poziţiona ca un jucător important în domeniul investiţiilor în tehnologie şi al equity management în Europa, completând portofoliul cu soluţii noi, inclusiv prin lansarea platformei Nimity.

 „Colaborarea cu SeedBlink pentru rundele de finanţare din parcursul nostru de creştere a fost un proces incredibil de lin. Am apreciat flexibilitatea şi sprijinul lor proactiv în calitate de co-investitori, beneficiind de reţeaua lor puternică şi de infrastructura de sindicalizare care ne-a ajutat să consolidăm atât investitorii instituţionali, cât şi pe cei privaţi. Am recomanda cu siguranţă SeedBlink companiilor care doresc să simplifice procesul de atragere de fonduri şi să îşi gestioneze tabelul de capitalizare”, a spus Ioan Iacob, CEO al FLOWX.AI.

Soluţia de equity management Nimity a ajuns la peste 8.000 de reprezentanţi ai companiilor şi stakeholderi, peste 1.700 de companii şi peste 500 de beneficiari ESOP de la lansarea sa în iunie, au mai transmis reprezentanţii SeedBlink.

„În 2024, ne concentrăm şi mai mult pe simplificarea equity şi consolidare. Vor urma lucruri interesante în acest an. Ne aşteptăm ca anul acesta să fie unul mai bun pentru start-upurile din domeniul tehnologiei ca urmare a trei motive esenţiale: o revenire a creşterii economice, posibile majorări ale investiţiilor fondurilor de capital şi o evoluţie pozitivă pe segmentul IPO-urilor”, a adăugat Carmen Sebe, CEO SeedBlink.

Managementul platformei au în plan ca în 2024 să extindă oportunităţile de investiţii, oferind inclusiv posibilitatea de a coinvesti în companii mature; să dezvolte piaţa secundară cu instrumente convertibile; să dezvolte Nimity pentru o mai bună urmărire a portofoliului şi un proces de investiţii simplificat şi să continue să încurajeze implicarea comunităţii prin organizarea de evenimente.

De asemenea, SeedBlink îşi propune să îşi consolideze platforma "all-in-one", concentrându-se pe consolidarea equity şi simplificarea raportării către investitori şi eficientizarea atragerii de fonduri. Prin lansarea de cursuri şi evenimente de networking, alături de o prezenţă operaţională extinsă în regiunea DACH, Benelux şi Franţa, fondatorii îşi doresc să îmbunătăţească gradul de implicare a comunităţii şi sprijinul acordat investitorilor şi fondatorilor din domeniul tehnologiei, conform sursei citate anterior

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO