Business Hi-Tech

Bilanţul HR-ului din IT-ul românesc: faţă de anii anterior, când se mergea pe head-hunting, acum oamenii au venit spre companii mult mai mult. În 2024, prioritare vor fi strategiile pentru a atrage, angaja şi creşte rata de retenţie

Bilanţul HR-ului din IT-ul românesc: faţă de anii...

Autor: Alexandra Cepăreanu

22.12.2023, 15:11 152

În 2023, pe piaţa de recrutare IT s-au observat mult mai multe aplicări voluntare din partea potenţialilor angajaţi - faţă de anii anterior, când se mergea pe head-hunting, acum oamenii au venit spre companii mult mai mult, au transmis printr-un comunicat reprezentanţii EXE Software - companie locală specializată în dezvoltare de soluţii software.

„Oamenii au fost mai statornici în a-şi păstra job-urile şi n-a mai existat aceeaşi fluctuaţie de personal, ceea ce s-a observat şi în procesul de angajări: traficul pe site-ul companiei a fost mai mare în segmentul de cariere şi job-uri, s-au observat mult mai multe aplicări voluntare din partea potenţialilor angajaţi - faţă de anii anterior, când se mergea pe head-hunting, acum oamenii au venit spre companii mult mai mult”, au spus reprezentanţii EXE Software.

De asemenea, la nivelul întregii industrii româneşti au creat un context dificil noile măsuri fiscale, adică eliminarea scutirii de impozit pentru programatori, care au intrat în vigoare din toamnă şi care au avut un impact semnificativ.  

„Un lucru pe care ne bucurăm că am reuşit să-l facem la EXE Software a fost faptul că am putut să menţinem o poziţie solidă, în pofida incertitudinilor şi am investit în continuare în viitorul companiei şi al colegilor. În ciuda presiunilor economice, am reuşit să păstrăm salariile nete la valoarea stabilită, am evitat restrângerea echipei şi am asigurat continuitatea, oferind un mediu stabil, cu proiecte noi. Când am avut echipe rămase fără proiecte, nu am vrut să le disponibilizăm, ci le-am propus reconversia spre alte tehnologii şi am înteţit campania de recrutare clienţi, cu ajutorul strategiilor de sales, marketing şi comunicare”, a spus Karina Tătui, HR Manager în cadrul EXE Software.

În ceea ce priveşte cerinţele angajaţilor, oamenii se simt confortabili în continuare cu posibilitatea de a lucra remote, aşa încât compania EXE Software a menţinut-o în organizarea sa.

„La nivel de aşteptări pentru anul viitor, sunt toate premisele ca nevoia de recrutare a angajaţilor să fie din ce în ce mai mare, cererea de angajaţi crescând din nou. Prioritare se anunţă a fi strategiile pentru a atrage, angaja şi creşte rata de retenţie. De altfel, posturile disponibile, în acest moment, la EXE Software se află în zona echipelor de WEB si Desktop Application ( .Net), existând şi roluri de Product Owner Master Data as a Service şi Test Engineer”, au mai transmis reprezentanţii companiei de dezvoltare software.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO