Business Hi-Tech

Boomul imobiliar din Silicon Valley demonstreaza ca industria IT&telecom isi revine dupa crahul din anul 2000

02.07.2007, 15:58 23

Entuziasmul renaste in Silicon Valley: spatiile vacante din cladirile de birouri sunt tot mai putine, firmele fac din nou angajari, restaurantele sunt pline, iar traficul, mereu considerat un indicator al gradului de dezvoltare al economiei locale, se inrautateste.
O cladire de birouri inalta, de un albastru stralucitor, situata in centrul orasului San Jose, poate fi simbolul perfect al procesului de revitalizare prin care trece Silicon Valley, scrie New York Times.
Cladirea, finalizata spre sfarsitul anului 2001, dupa prabusirea sectorului tehnologic, a costat circa 100 mil. dolari (74,29 mil. euro), insa cele 17 etaje ale sale nu si-au gasit chiriasi.
Incercarile de a atrage firme din sectorul tehnologic au esuat. Si nici intentia de a muta primaria orasului in aceasta cladire nu a avut mai mult succes. Iar in luna noiembrie a anului trecut, producatorul de placi grafice NVIDIA a renuntat la intentia de a-si muta afacerea acolo.
Parea ca Sobrato Development Companies, proprietarul cladirii, nu va reusi sa-si gaseasca vreodata clienti. Dar situatia s-a schimbat radical in februarie 2007, cand BEA Systems, o firma de software din San Jose, a renuntat la ideea de a-si construi un campus propriu si a cumparat cladirea de birouri. BEA Systems urmeaza sa-si mute sediul in prima jumatate a anului viitor, dupa ce isi va personaliza interiorului cladirii. Sobrato estimeaza ca aceasta investitie s-ar putea ridica la 20-25 de mil. dolari (14,85 - 18,57 mil. euro).
"Pentru noi, aceasta optiune s-a dovedit un mod mai inteligent de a ne dezvolta", a declarat Diana Wong, purtatoarea de cuvant a BEA Systems.
BEA Systems nu este singura companie care a inceput sa investeasca in domeniul imobiliar din Silicon Valley, o zona ce se intinde de la sud de San Francisco spre San Jose.
In ultimul an, Google, Yahoo! si Apple au investit o suma cumulata de peste 400 mil. dolari (297,2 mil. euro) in suprafete vaste de teren sau in cladiri, unde intentioneaza sa creeze campusuri. Alte firme, cum ar fi Cisco Systems, care a abandonat un program ambitios de a-si construi propriul campus de 613.000 metri patrati atunci cand situatia economica din zona a inceput sa dea semne de inrautatire, finalizeaza acum contracte de inchiriere pentru spatii imense, pe masura ce face noi angajari.
Coeficientul de spatii de birouri vacante in Silicon Valley a fost de 10,1% la sfarsitul lunii martie - cel mai scazut nivel inregistrat din anul 2000, conform datelor furnizate de NAI BT Commercial, o firma de afaceri imobiliare.
Situatia economica din Silicon Valley, cunoscuta pentru urcusurile si coborasurile ei cu fiecare nou val tehnologic, este din nou in crestere. Avand in frunte diverse industrii, cum ar fi energia nepoluanta, biotehnologia si segmentul de media, economia regiunii, de aceasta data mai degraba cumpatata decat speculativa, ofera din nou locuri de munca. Anul trecut, numarul de noi locuri de munca a crescut cu 23.000, cel mai inalt nivel atins din anul 2001, potrivit datelelor furnizate de The Center for Continuing Study of the California Economy.
Thomson Financial subliniaza ca investitiile de capital de risc din Silicon Valley au ajuns la 10,5 mld. dolari (7,8 mld. euro) anul trecut, cel mai inalt nivel inregistrat din anul 2001.
"Acum chiar imi place in Silicon Valley, pentru ca lumea pare mai interesata sa faca bani decat publicitate agresiva", a declarat William Watkins, directorul executiv al Seagate Technology, unul dintre principalii producatori de hard discuri din lume.
Desi economia s-a revigorat, aceasta nu a reusit sa atinga nivelul de acum sapte ani. Dupa cum precizeaza The Center for Continuing Study of the California Economy, aproximativ 200.000 de locuri de munca (20%) au fost desfiintate in timpul recesiunii, din care numai 50.000 au fost recreate - cele mai multe dintre ele in ultimii doi ani.
"Situatia se imbunatateste si acest lucru este vizibil pe strazi si in restaurante", a precizat Stephen Levy, directorul centrului de cercetare. "Si totusi, nu este cum era in 2000", a adaugat el. Fara indoiala, entuziasmul a renascut. Firmele fac din nou angajari, restaurantele sunt pline, iar traficul, mereu considerat un indicator al gradului de dezvoltare al economiei locale, se inrautateste.
In centrul orasului San Jose se construiesc complexuri rezidentiale, iar altele sunt in stadiul de proiect; in partea estica a orasului Palo Alto, pe vremuri cunoscut pentru rata inalta de infractionalitate, s-a deschis un hotel Four Seasons anul trecut, iar orase cum ar fi Cupertino, spre exemplu, inregistreaza iarasi incasari mari din impozite.
Este o schimbare dramatica fata de anul 2000, cand sectorul de tehnologie a inregistrat un regres, fortand firmele sa-si restranga activitatea sau sa-si inchida portile. Mii de metri patrati de spatii de birouri au revenit pe piata, chiriile au scazut, iar constructiile si-au incetinit ritmul. Intr-un an, rata de spatii libere din Silicon Valley a crescut aproape de patru ori la 12,9%, potrivit NAI BT. Iar acum patru ani a atins un maxim de 17,5%.
"Totul parea in ordine; asa ca am construit toate aceste cladiri, dar nimeni nu s-a mutat in ele", a declarat Drew Arvay, partener la firma NAI BT din San Jose.
Acum insa investitorii in domeniul imobiliar cumpara din nou, explicandu-si optiunea prin posibilitatea sporirii numarului locurilor de munca, scaderea ratei de spatii vacante, precum si cresterea nivelului chiriilor.
In Silicon Valley, chiria medie lunara este de 24,6 dolari pe metru patrat, dar poate creste pana la 58 de dolari in anumite locuri.
Rreef, managerul unui fond detinut de Deutsche Bank, a aparut pe prima pagina a ziarelor anul trecut, cand a platit 1,1 mld. dolari (817,23 mil. euro) pentru o suprafata de 492.000 metri patrati de spatii pentru birouri, in diferite zone ale regiunii.
Afacerea, dupa cum spun agentii imobiliari, a fost una dintre cele mai semnificative din istoria Silicon Valley.
"Consideram ca pe termen lung Silicon Valley va genera un numar considerabil de locuri de munca, ceea ce este exact ce dorim sa vedem atunci cand facem o investitie", a subliniat James Carbone, partener la biroul din San Francisco al Rreef's. Achizitia a sporit portofoliul Rreef cu peste 50%.
Dupa ce au stat pe tusa in ultimii ani, constructorii au inceput sa ridice cladiri, fara a incheia precontracte.
The Jay Paul Company, o firma imobiliara privata din San Francisco, si-a vandut jumatate din portofoliu in ultimii doi ani pentru a putea achizitiona terenuri si cladiri. A folosit o parte din banii obtinuti pentru a demara lucrarile de constructii la Moffett Towers, unul dintre cele mai mari complexuri de birouri destinate inchirierilor din Silicon Valley concepute de la colapsul dot-com. La momentul finalizarii, Moffett Towers din Sunnyvale va avea trei cladiri de birouri cu opt etaje si patru cu sapte etaje, acoperind o suprafata totala de 167.000 de metri patrati. Primele doua cladiri vor fi finalizate la inceputul anului viitor si, cu toate ca firma Jay Paul nu are inca vreun chirias, nu pare sa se fi descurajat.
"Foarte multe companii s-au complicat inutil cu precontractele de inchiriere, astfel incat acum nici nu mai vor sa auda de ele", a spus Matt Lituchy, seful departamentului de investitii de la Jay Paul. La inceputul noului mileniu, multe firme au semnat contracte de inchiriere, anticipand o crestere. Dar, pe masura ce prosperitatea dot-com s-a atenuat, chiriasii si-au dat seama ca detin spatii de care nu au nevoie.
Acum insa, a precizat Lituchy, "consiliile de administratie ale fimelor le spun directorilor lor sa ii anunte atunci cand angajatii nu mai au loc suficient".
Agentii imobiliari spun ca este posibil ca riscul asumat de Jay Paul sa se dovedeasca profitabil, deoarece nu sunt disponibile foarte multe spatii de birouri din Clasa A, iar competitia este acerba pentru spatiile existente. Acesta este unul dintre motivele pentru care Yahoo! si Apple au cumparat atatea terenuri in ultimul an. In ultimii doi ani, Sobrato, care are in proprietate 836.000 metri patrati de spatii de birouri si spatii pentru centre de cercetare si dezvoltare, a inchiriat toate birourile de clasa A pe care le detinea, a spus John Michael Sobrato, partener al firmei.
Totusi, daca nu se va acorda atentie problemelor persistente, cum ar fi transportul, locuinte la preturi convenabile, invatamantul si dificultatea cu care pot fi gasiti angajati, dezvoltarea pe termen lung in Silicon Valley poate fi afectata.
The Silicon Valley Leadership Group, un grup de 210 firme, a incercat sa rezolve o parte din aceste probleme printr-un fond privat pentru locuinte in valoare de 32 mil. dolari (23,77 mil. euro), un program special pentru profesori si lobby pentru transport cu un metrou usor. Anul acesta, organizatia a introdus un program impreuna cu Intel pentru a asigura training avansat pentru profesorii de matematica din gimnaziu, cu scopul imbunatatirii notelor obtinute la teste.
"In ultima instanta, daca nu rezolvam aceste probleme, urmatoarele valuri tehnologice vor fi compromise", a declarat William Coleman, fostul presedinte al grupului si director executiv al Cassatt Corporation, o firma de software din San Jose. "Daca ai avantaje competitive si le transferi, nu o sa le mai recapeti vreodata", a adaugat Coleman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO