Business Hi-Tech

Britanicii de la Endava au mai angajat 60 de softişti

Britanicii de la Endava au mai angajat 60 de softişti

Marian Popa, Endava: Creşterea a fost determinată în principal de semnarea unor contracte noi cu clienţi din Marea Britanie

Autor: Laurentiu Cotu

02.08.2011, 00:02 1341

Compania Endava România, parte a grupului britanic Endava,specializată în furnizarea de servicii IT de business pentruaplicaţii financiare, telecomunicaţii, media şi tehnologia IT aangajat în acest an 60 de oameni, dispunând în prezent de 310angajaţi.

Cel mai mare birou al companiei se află la Cluj-Napoca, undelucrează 187 de angajaţi, urmat de sediul din Iaşi, cu 113angajaţi. În Bucureşti, Endava România deţine un centru decoordonare regională şi consultanţă, unde lucrează 10 oameni. Întotal, Endava dispune de peste 600 de angajaţi în Marea Britanie,SUA, România şi Republica Moldova. A doua zonă din punctul devedere al numărului de angajaţi este în Republica Moldova, undeEndava are 200 de angajaţi, la Chişinău. Conform unor informaţiianterioare furnizate de companie, Endava intenţionează să creascănumărul angajaţilor din România la 500 de persoane până la fineleacestui an.

Potrivit reprezentanţilor companiei de IT, extindereaoperaţiunilor în România este determinată în principal de iniţiereaunor noi proiecte cu clienţi străini. În prezent printre clienţiiEndava România se numără IMG Worldwide, Caldbury, ITV, UBS, NYSEEuronext, Banca Transilvania, Bancpost, AVIVA, Aegon Life sau BRDFond de Pensii.

Endava România şi-a bugetat pentru acest an o creştere cu 40% aafacerilor faţă de 2010, pe baza măririi numărului de clienţi dinEuropa de Vest şi relansării pieţei locale de software. Compania aîncheiat exerciţiul financiar din 2010 cu o cifră de afaceri de 5,8mil. euro, în creştere cu 58% faţă de anul anterior. La nivel degrup, afacerile Endava au ajuns în exerciţiul financiar încheiat înluna iunie 2011 la peste 33 mil. euro. Pentru exerciţiul financiaractual, Endava şi-a bugetat o creştere globală a afacerilor de 22%,până la peste 40 mil. euro.

"Creşterea realizată în ultima perioadă a fost determinată înprincipal de semnarea unor contracte noi cu clienţi din MareaBritanie, în special din sectorul financiar şi al serviciiloronline, dar şi de o creştere a bazei de clienţi în România şiMoldova", a declarat pentru ZF Transilvania Marian Popa, managingdirector pentru regiunea Europei Centrale şi de Est.

Peste 50% din cifra de afaceri pe grup este realizată dindezvoltarea de aplicaţii software la comandă, aproximativ 25% dinafaceri sunt obţinute din serviciile de suport tehnic, iardiferenţa e realizată de servicii de consultanţă IT şi digitalmedia, precum şi integrare de sisteme.

"Pe piaţa din România, Endava a înregistrat o creştere avânzărilor mai ales pe segmentul soluţiilor software specializatepentru sectorul financiar-bancar, integrarea de sisteme, respectivservicii de securitate în domeniul plăţilor online", a spusPopa.

Potrivit reprezentanţilor Endava, pieţele occidentale sunt totmai interesate de externalizarea în regim near-shoring aserviciilor IT la un raport cost/beneficiu ridicat, iar Româniaeste una dintre zonele care prezintă interes datorită accesului lacompetenţe IT la costuri mai mici.

Vânzările Endava către clienţi din regiunea Europei Centrale şide Est reprezintă aproape 10% din totalul afacerilor companie. 86%din afaceri sunt realizate cu clienţi din Marea Britanie, iarrestul de 4%, reprezintă clienţi din Statele Unite. Cei mai mulţiangajaţi Endava sunt însă în România şi Moldova, respectiv 80% dincapacitatea centrelor de dezvoltare şi suport ale Endava, astfelîncât majoritatea proiectelor contractate de companie suntrealizate pe plan local.

Investiţiile Endava România planificate pentru următoareaperioadă prevăd dezvoltarea infrastructurii, pregătirea angajaţilorşi ambientarea spaţiilor de lucru. Reprezentanţii companiei au spuscă au în vedere creşterea spaţiului de birouri de care dispun înRomânia la peste 5.000 mp. În Cluj, la începutul acestui an Endavas-a mai extins cu un nou etaj, iar pentru 2012-2013 planificămutarea într-un sediu mai mare de peste 3.000 mp pentru careanalizează mai multe opţiuni. În prezent, cele două sedii Endava dela Cluj totalizează 1.400 mp.

Endava este o companie de servicii IT cu sediul central înLondra având peste 600 de angajaţi în Marea Britanie, SUA, Româniaşi Republica Moldova. Endava România are sediul principal înCluj-Napoca şi a fost înfiinţată în anul 2006 ca urmare a fuziuniiprin absorbţie cu firma clujeană Alfa Global Solutions, furnizor desoluţii IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO