Business Hi-Tech

Brokerul care va face 25 de ani de închisoare pentru o fraudă cu acţiuni Apple în valoare de 1 miliard de dolari

Brokerul care va face 25 de ani de închisoare pentru o...

Autor: Ştefan Stan

17.04.2013, 16:45 2014

David Miller, un fost broker la Rochdale Securities, care prin tranzacţiile neautorizate cu acţiuni la Apple, în valoare de un miliard de dolari, a dus la sfârşitul companiei la care lucra, a pledat vinovat în acuzele de fraudă şi conspiraţie, scrie Reuters.   


Pe 8 iulie, când va fi dată sentinţa, Miller ar putea primi maximum 25 de ani de închisoare, dar sub incidenţa unui acord, sentinţa ar putea fi de doar 5, până la 8 ani.

“Ce s-a întâmplat a fost neobişnuit pentru un familist generos, care a trăit o viaţă lipsită de abateri de la lege şi de la bunele moravuri. Regretă profund ceea ce s-a întâmplat, şi daunele aduse celorlalţi oameni, inclusiv directorilor şi angajaţilor de la Rochdale ”, a declarat Kenneth Murphy, avocatul lui Miller.

Autoritatea bursieră din S.U.A. (SEC) a intentat luni împotriva lui Miller un proces civil de fraudă. Procurorii spun că Miller a cumpărat 1,6 milioane de acţiuni Apple pe 25 octombrie 2012, ziua în care Apple planifica să raporteze câştigurile pe al treilea trimestru, Miller sperând să profite dacă preţul acţiunilor companiei ar fi crescut.

Acuzatorii susţin însă că Miller a minţit în declaraţii când a anunţat compania Rochdale că tranzacţia era pentru un client care ceruse 1,625 de acţiuni la Apple.

În urma tranzacţiei reale, care nu a mers conform planului lui Miller, Rochdale a pierdut 5,3 milioane de dolari, compania devenind subcapitalizată, a anunţat SEC.

Procurorii au adăugat că Miller a fraudat şi o altă tranzacţie de brokeraj, influenţând participanţii să vândă 500,000 de acţiuni Apple în speraţa de a acoperi parţial pierderea de la Rochdale.

SEC susţine că în urma acţiunilor lui Miller, Rochdale şi-a încetat activitatea, iar anagjaţii fie au plecat, fie au fost daţi afară.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO