Business Hi-Tech

Care au fost cele mai importante 10 evenimente din 2008 de pe piata locala IT&C

22.12.2008, 19:15 104

1. Nokia: peste 10 milioane de mobile "made in Romania".
Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a produs in acest an in Romania peste 10 milioane de terminale prin unitatea de productie deschisa in februarie 2008 in comuna Jucu din Cluj. Linia de productie din Romania a fost inaugurata pe 11 februarie, iar de atunci s-au fabricat telefoane intr-un ritm de 17 unitati pe secunda. Nokia detine in Romania pe langa fabrica din Jucu si o unitate de servicii si software la Cluj si un birou de vanzari la Bucuresti. Nokia a demarat o investitie de 60 mil. euro in localitatea Jucu din judetul Cluj in luna 2007. Lucrarile de constructie au inceput in luna iulie a anului 2007, iar prima etapa de realizare a fabricii s-a incheiat in sapte luni. Primul telefon mobil produs la Jucu a fost Nokia 1200, in februarie 2008. Suprafata totala a fabricii este de 34.000 de metri patrati. Compania Nokia a primit o suprafata de aproape 1 milion de metri patrati in comuna Jucu, in folosinta gratuita, pentru a dezvolta investitia denumita "Nokia Village", care, in final, va totaliza 200 de milioane de euro.
 
 
 2. Val de schimbari la nivel de CEO. Anul curent a fost unul plin de schimbari la nivel de top management in companiile locale din industria IT&C. In prima parte a anului Chris Bataillard si Stefanos Theocharopoulos au preluat pozitia de CEO ai operatorilor Zapp si Cosmote. De asemenea, americanul Jack Mikaloff a preluat mandatul de CEO al UPC Romania, ocupat anterior de Richard Anderson. Silviu Hotaran, omul care a pus bazele afacerilor Microsoft in Romania si care a contribuit semnificativ la extinderea lor a decis sa renunte la functia de CEO pentru a-si deschide o afacere proprie. El a fost inlocuit de un alt nume in IT-ul local: Calin Tatomir, consultant si fost director de vanzari al Compaq. Si Stefan Cojanu, unul din cei mai cunoscuti manageri IT&C din Romania, a fost inlocuit in acest an in functia de CEO al Oracle Romania de Sorin Mindrutescu. Tot in acest an, Mihai Gherman a plecat de la Intrarom si a devenit CEO al Forte Business Services. Schimbarea a vizat si prima pozitie de management a distribuitorului Tornado Sistems, care l-a readus in functie pe John Cusa, renuntand astfel la serviciile austriacului Gerald Maier.
 
 3. Restructurari. Cea mai importanta operatiune de eficientizare a activitatii de pe piata a fost operata de Romtelecom, care a renuntat la mai mult de 2.000 de angajati. In a doua parte a anului, incetinirea vanzarilor, accesul dificil la credite combinat cu intarzierile la plata facturilor au inceput sa provoace programe de restructurare si la alte companii locale, printre care se numara eMag - cel mai mare retailer online local, Tornado Sistems - care a detinut in trecut pozitia de lider pe distributia IT&C si lantul de retail Depozitul de Calculatoare.
 
 4. Tranzactii cu valori mai mici. Piata de achizitii a fost in continuare activa, dar valorile vehiculate au fost mai mici. Competitia din telecom s-a manifestat si printr-o intensificare a achizitiilor din domeniul retail telecom. Astfel Vodafone a preluat doi retaileri care erau parteneri ai Orange (Proton si Vegastel), in timp ce fondul Ged a preluat Plus GSM, iar Euro-GSM a mai inghitit o retea mica din Transilvania. Printre cele mai importante tranzactii din acest an se numara preluarea ITC Networks de rusii de la Luxoft, vanzarea Best Distribution (catre CD Media) si Combox (catre Asesoft), precum si vanzarea unei participatii la site-ul de partajare video Trilulilu.
 
 5. Telefoane mobile de top. 2008 a adus in Romania Apple iPhone 3G, primul magazin Vertu (divizia de lux a Nokia), dar si primul BlackBerry cu touchscreen. Peste 150 de persoane au participat pe 22 august, la miezul noptii, la evenimentul de lansare a iPhone pe piata locala. Circa 120 de persoane au cumparat mobilul in primele ore, iar Orange, operatorul exclusiv pentru Romania, si-a propus sa vanda "zeci de mii de unitati" anul acesta. Compania britanica Vertu s-a lansat pe piata locala in luna mai, organizand o expozitie in care a prezentat terminale in valoare de peste 0,5 mil. euro. Vodafone, cel mai mare operator din lume, a lansat in decembrie BlackBerry Storm, primul terminal touchscreen produs de compania canadiana Research In Motion.
 
 6. Google si Yahoo! abordeaza diferit piata locala. Compania americana Yahoo!, operatorul celui de-al doilea motor de cautare pentru internet, si-a desemnat in mai primul manager pe Romania, in persoana bloggerului Bogdan "Bobby" Voicu (29 de ani). Compania era pana atunci reprezentata doar pe partea de vanzari de publicitate de catre agentia de publicitate pe internet Mediacafe. Pe de alta parte, Google, care opereaza cel mai utilizat motor de cautare online, a ramas fara om in Romania, dupa ce Romtelecom l-a recrutat pe directorul reprezentantei locale a firmei americane, Radu Tudorache (32 de ani). In prezent, businessul Google pe plan local este coordonat de la Londra de catre Basak Tamar, seful operatiunilor Google pe noi piete. Compania cauta un manager, preferabil cu MBA, pentru a conduce operatiunile locale.
 
 7. Extindere in regiune. Siveco, cel mai mare producator de soft de pe piata locala, a platit in luna februarie 2 mil. euro pentru a achizitiona integral compania bulgareasca Latona, cu care colaborase in cadrul proiectului de informatizare a Fondului National de Asigurari de Sanatate din tara vecina. Bulgaria este vizata si de catre compania TotalSoft, care intentioneaza sa isi deschida o reprezentanta in Sofia la inceputul anului 2009. Compania isi va deschide un birou si in Ungaria, tara in care RCS&RDS, unul din cei mai mari jucatori de pe piata telecom, cu activitati in mai multe tari din regiune, a depus o oferta pentru ambele licente de telefonie mobila scoase la licitatie in luna noiembrie.
 
 8. Concurenta dura in telecom. Relansarea Zapp, extinderea operatiunilor RCS&RDS si continuarea ofertelor agresive de la Cosmote au sporit concurenta dura de pe piata locala de telefonie mobila, o industrie dominata de Orange si Vodafone. Pe aceasta piata, unde operatorii au ajuns sa dubleze in mai putin de un an numarul minutelor de convorbiri oferite pentru aceeasi suma de bani, va intra pana la finele anului si Romtelecom, insa in special pe zona de date mobile. Lupta pentru clienti a determinat Orange si Vodafone sa testeze parteneriate cu furnizori de servicii TV, pentru a contracara ofertele RCS&RDS si Romtelecom. Posibilitatea clientilor telecom de a se transfera dintr-o retea in alta fara a pierde numarul de telefon (portabilitatea) de la finele acestui an este de asteptat sa contribuie la mentinerea competitiei.
 
 9. Dezvoltare pe online. IAB Romania si PricewaterhouseCoopers au lansat in decembrie primul studiu al valorii pietei de publicitate online. Piata a totalizat 10,8 mil. euro in 2007, respectiv 8,6 mil. euro in S1 2008, in conditiile in care nu au fost masurate businessurile Google si Yahoo!. Achizitiile au continuat, desi nu au fost la fel de spectaculoase ca anul trecut. Neogen a cumparat cu aproape 200.000 de euro o companie de soft si un site de anunturi, suma cu care Marius Ghenea a luat doua magazine online. Omul de afaceri Alexis Bonte a investit 0,5 mil. euro in lumea virtuala eRepublik si a devenit actionarul majoritar al site-ului de partajare video trilulilu.ro, contra sumei de 1,1 mil. euro. In noiembrie, companiile media au renuntat la monitorizarea site-urilor proprii prin trafic.ro, optand pentru sistemul SATI, dezvoltat de BRAT.
 
10. Angajari in ciuda crizei. Mai multe companii de IT, care activeaza atat pe piata de soft, cat si pe cea hardware, continua sa recruteze oameni, desi criza economica internationala a determinat mai multe firme sa isi intrerupa activitatea sau sa recurga la concedieri. Gigantul Hewlett-Packard (HP), care are in prezent 1.500 de salariati, vrea sa angajeze inca 600 de oameni in centrul de servicii al companiei. IBM Romania cauta, de asemenea, cateva sute de oameni pentru centrele sale de servicii. Producatorul de jocuri Ubisoft, a carui echipa numara 650 de persoane, vrea sa mai angajeze 120 de oameni.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO