Business Hi-Tech

Cât cheltuie în medie un român pe jocuri video în fiecare lună

Cât cheltuie în medie un român pe jocuri video în fiecare lună

Autor: Adrian Dumitrache

16.02.2013, 19:40 1245

Românii cheltuie pe jocuri video echivalentul a aproape un sfert din salariul minim pe economie, conform estimărilor companiilor de profil.

"Deşi o mare parte din bani nu mai trec prin firmele româneşti de profil, piaţa de jocuri din România a crescut cu circa 20% anul precedent, până la aproximativ 20 de milioane de euro. La ora actuală, jucătorii de pe plan local cumpără şi de pe site-uri externe, astfel că foarte mulţi bani nu mai ajung în companiile româneşti din industrie", a declarat directorul general al Computer Games Online Silviu Stroie.

În prezent, piaţa românească de jocuri se împarte în vânzări pentru calculatoare - 85%, consolă (2-3%) şi dispozitive mobile (12-13%). Suma medie cheltuită lunar de un român pentru jocurile video este de 120 de lei.

În total, în România există circa trei milioane de persoane care se joacă pe calculator constant. Majoritatea sunt bărbaţi şi au vârsta cuprinsă între 14 şi 40 de ani.

Vânzările de jocuri au avansat anul trecut în România cu aproape 20%, la 20 de milioane euro, iar companiile din domeniu mizează în anul în curs pe un ritm de creştere similar.

Stroie a adăugat că mare parte din banii cheltuiţi de români pe jocuri se îndreaptă către upgrade-uri, unelte şi funcţii noi ale jocurilor free2play şi, implicit, către producătorii de jocuri străini.

Conform lui Florin Talpeş, CEO Bitdefender, din punctul de vedere al pirateriei, România se află în aceeaşi grupă cu China. Astfel, dacă în urmă cu 10 ani, rata pirateriei software în România era de 90%, la nivelul 2011, conform celor mai recente date, indicatorul coborâse la 63%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24