Business Hi-Tech

Ce impact va avea tranzacţia Google-Motorola asupra pieţei globale de telecom

Ce impact va avea tranzacţia Google-Motorola asupra pieţei globale de telecom

Explicaţia directorului executiv al Google Larry Page pentru tranzacţie: Google are ca angajament să creeze un ecosistem de succes

Autor: Ştefan Vrabie

17.08.2011, 00:02 1184

HTC, Samsung, Research in Motion pre­cum şi multe alte companii produ­că­toare de telefoane mobile riscă să înregistreze scăderi în businessul lor după ce Google va cumpăra compania Motorola, scrie agenţia de presă Reuters.

Google, cel mai popular motor de căutare online din lume, a anunţat luni că va plăti 12,5 miliarde de dolari pentru Motorola Mobility, achiziţionând totodată şi 17.000 de brevete pe care le poate folosi pentru a se apăra împotriva acuzaţiilor de încălcare a mai multor brevete acum când competiţia este mai accentuată pe o piaţă a telefoanelor mobile în valoare de 206,6 mld. dolari.

Producătorii de smartphone-uri care dezvoltă dispozitive cu sistemul de operare de la Google încă din 2008 ar putea rămâne în urmă dacă Motorola Mobility va avea acces direct la cele mai noi tehnologii Android, potrivit lui Michael Gartenberg, analist la firma de cercetare Gartner.

"E un scenariu de coş­mar. Google se transformă astfel din partener în rival", a declarat Gartenberg.

Larry Page, directorul executiv al companiei, a încercat totuşi să liniş­teas­că spiritele şi să înlăture speculaţiile. "Google are ca angajament să creeze un ecosistem de succes", a oferit Page o explicaţie pentru tranzacţie.

În urma brevetelor pe care Google le obţine odată cu achiziţia Motorola, partenerii Android vor beneficia de o mai mare protecţie în procesele pe care le au deja. Winston Wung, directorul financiar al HTC, sprijină parteneriatul Motorola - Google deoarece compania se va putea apăra cu ajutorul acestora în procesele intentate de Apple şi Microsoft. "Google va folosi aceste brevete ca pârghie în cadrul negocierilor cu privire la licenţe", a afirmat Abhey Lam­ba, analist la firma de cercetare ISI Group.

"Şi Samsung salută, de asemenea, achiziţia Google, deoarece aceasta va proteja patentele Android şi nu va afecta businessul curent", a spus James Chung, purtător de cuvânt al Samsung.

"Nu există niciun indiciu că achi­ziţia va reflecta o schimbare în strategia Google Android", potrivit unei declaraţii făcute de oficialii LG Electronics, lucru indicat şi de faptul că pe bursa din Asia atât Samsung, cât şi HTC şi LG au crescut la tranzacţionare.

Nu la fel se poate spune şi pentru Research In Motion. Producătorul canadian al telefoanelor BlackBerry ar putea avea cel mai mult de pierdut în urma acestei tranzacţii făcute de Google.

"În urma achiziţiei Motorola de către Google, RIM ar putea rămâne un jucător mic pe piaţă, ceea ce ar putea forţa compania canadiană să semneze un parteneriat cu o altă companie sau să vândă", a declarat Will Stofega, analist la IDC.

În luna februarie Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a semnat un parteneriat strategic cu Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, şi anul trecut Hewlett-Packard, cel mai mare producător de PC-uri din lume a cumpărat producătorul de telefoane Palm. Apple, producătorul telefoanelor iPhone, a devenit pentru scurt timp săptămâna trecută cea mai valoroasă companie din lume, deşi nu a făcut achiziţii majore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO