Business Hi-Tech

CES 2014: Windows şi Android într-un singur dispozitiv şi un computer într-un card SD

Intel Edison

Autor: Ioana Nita

07.01.2014, 20:22 1942

Compania taiwaneză Asus a venit la expoziţia de produse electronice International Consumer Electronics Show (CES) 2014, care se desfăşoară la Las Vegas în perioada 7-10 ianuarie, cu un nou concept în segmentul de computere convertibile - Asus Transformer Book Duet (TD300). Noul dispozitiv Asus rulează ambele sisteme de operare Android şi Windows 8 şi poate fi folosit ca laptop sau tabletă. Schimbarea între cele două sisteme de operare se face prin apăsarea butonului Instant Switch sau a unei taste virtuale de pe tabletă.

Transformer Book Duet are un ecran de 13,3 inchi şi dispune de un procesor Intel Core i7 cu grafică Intel HD şi memorie RAM de 4 GB. Tableta are o capacitate de stocare de până la 128 GB pe SSD cu posibilitatea extinderii prin intermediul unui card micro SD, iar dock-ul cu tastatură dispune de un spaţiu 1TB pe hard disk. Împreună, cele două componente ale dispozitivului cântăresc 1,9 kg, iar în ceea ce priveşte conectivitatea, ASUS Transformer Book Duet dispune de interfaţă wireless 802.11ac Wi-Fi şi tehnologie Bluetooth 4.0 cu EDR. 

Gigantul american Intel a prezentat la CES un nou computer - Intel Edison - încorporat într-un dispozitiv de tip card SD care se bazează pe tehnologia Intel Quark, menit să ajute dezvoltarea dispozitivelor inteligente conectate la internet care pot fi purtate de utilizatori. Intel Edison are procesor dual-core şi rulează implicit sistemul de operare Linux, dar are suport pentru o multitudine de  sisteme de operare. Com­pute­rul Edison dispune de capabilităţi wireless şi Blue­tooth şi există chiar un magazin cu aplicaţii speciale pentru acesta.

„Dispozitivele «pur­tabile» nu sunt în prezent atât de populare deoarece nu rezolvă probleme importante şi nu sunt încă integrate în stilul nostru de viaţă. Suntem concentraţi pe această di­recţie“, a declarat Brian Krzanich, CEO-ul Intel.

Intel a prezentat însă la CES şi propriile prototipuri de dispozitive „purtabile“ (wearable technology), printre care se numără căşti care oferă informaţii biometrice şi de fitness, un headset inteligent cu care utilizatorul poate interacţiona şi poate fi integrat cu tehnologiile de asistenţă personală deja existente, precum şi un încărcător wireless cu un design special. Intel va pune la dispoziţia partenerilor aces­te dispozitive.

Acer, principalul competitor al Asus, va prezenta în cadrul CES noul laptop Acer C720P-2600, care face parte din gama Chromebook cu ecran tactil a producătorului taiwanez. Chromebook este un laptop care rulează sistemul de operare Chrome de la Google şi este destinat în special utilizării aplicaţiilor web. Toate datele sunt stocate în cloud, acestea fiind accesate prin intermediul conexiunii la internet. Modelul C720P-2600 are un ecran de 11,6 inchi, SSD cu 32 GB şi dispune de procesor Intel Celeron 2955U (Haswell).   

Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume, a prezentat la CES noile dispozitive din portofoliul său, accentul fiind pus pe gama computerelor convertibile, care pot fi folosite atât ca laptopuri, cât şi pe tablete. Printre acestea se numără laptopurile MIIX 2, YOGA 2 şi Flex 14D şi 15D.  

Lenovo MIIX 2 este un laptop cu tastatură detaşabilă care permite utilizarea în trei moduri - Laptop, Stand şi Tabletă. MIIX 2, disponibil în variantele de 10 şi 11 inchi, are o grosime de 9.2mm şi cântăreşte doar 580 grame. Modelul de 10 inchi dispune de procesor Intel Atom Quad Core, conectivitate WiFi şi opţional 3G, difuzoarelor surround JBL, capacitate de stocare de 128 GB şi slot micro SD. Varianta MIIX 2 de 11 inchi este mai performantă, având procesor Intel Core i7 şi spaţiu de stocare de până la 256 GB. Ambele modele rulează sistemul de operare Windows 8.1, iar preţul porneşte de la 500 de dolari pentru MIIX 2 de 10 inchi şi de la 700 dolari pentru MIIX 2 de 11 inchi.

Lenovo a lansat şi generaţia următoare a laptopului convertibil YOGA, YOGA 2, care vine la un preţ mai accesibil pentru utilizatori. Noul Yoga poate fi utilizat în cele patru moduri -  Laptop, Stand, Cort şi Tabletă – şi dispune de procesor Intel Core i5 pe modelul de 13 inchi şi capaciatte de stocare de până la 500 GB.

Gama de computere multimodale Lenovo a fost extinsă şi cu laptopurile dual convertibile Flex 14D şi 15D care pot fi folosite în modurile Laptop şi Stand.

Compania chineză a expus în cadrul CES şi dispozitivul personal de stocare in cloud numit Beacon, precum şi primul desktop Lenovo cu Android - N308. Lenovo Beacon le permite utilizatorilor să stocheze şi să distribuie conţinut multimedia cu orice PC sau dispozitiv mobil, precum smartphone sau tabletă, prin wireless sau conexiune USB.  Lenovo N308 este un sistem all-in-one care are un ecran de 19,5 inchi şi care rulează versiunea Android 4.2.2. Modelul dispune de procesor Nvidia Tegra 40 quad core, până la 500 GB spaţiu de stocare, o cameră web de 720pixeli, WiFi şi Bluetooth. Preţul unui Lenovo N308 poneşte de la 400 dolari.

Americanii de la HP au lansat de asemenea la CES 2014 un sistem all-in-on bazat pe Android, versiunea 4.3 Jellybean, denumit HP Slate 21 Pro. Acesta are un ecran de 21,5 inchi, procesor Nvidia Tegra 4 quad-core şi memorie RAM de 2 GB.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO