Business Hi-Tech

CME cumpara cea mai mare platforma de bloguri din Cehia

29.05.2008, 20:58 22

Compania Central European Media Enterprises Ltd. (CME), actionarul majoritar al Pro TV, a achizitionat toate actiunile firmei Jyxo, furnizor IT si operator al celei mai mari platforme de bloguri din Cehia - blog.cz, precum si subsidiara BLOG Internet, de la Michal Illich si compania Centralway Investment.
Valoarea totala a tranzactiei se situeaza intre 10,2 - 12,5 milioane de dolari, in functie de atingerea unor obiective operationale dupa doi ani de la achizitie, a anuntat CME.
Jyxo ofera o serie de servicii internet, inclusiv un motor de cautare, publicitate online, tehnologie de blog si servicii de mail unor companii din Cehia si Slovacia. Jyxo administreaza site-ul blog.cz, cea mai mare platforma de bloguri din Cehia, care are in prezent peste 400.000 de bloguri active si 2,5 milioane de utilizatori reali pe luna. Jyxo este activa si in Ungaria si Slovacia.
In 2007, Jyxo si BLOG Internet au avut venituri comune de 0,9 mil. $ si un profit de 0,6 mil. $. Niciuna dintre companii nu are datorii.
"Achizitionarea Jyxo si a platformei de bloguri marcheaza un nou moment esential in evolutia rapida a serviciilor de internet oferite de CME. (...) Ramanem hotarati sa devenim una dintre cele mai importante companii online din regiunea noastra", a declarat Michael Garin, directorul executiv al CME.
Michal Illich, fondatorul si directorul general al Jyxo si al BLOG Internet, se va alatura postului TV Nova, detinut de CME in Cehia, la conducerea Departamentului de dezvoltare tehnica si economica.
"Serviciile de blogging sunt cele mai utile si mai importante servicii internet. Adaugarea site-ului blog.cz portalului internet al TV Nova ne aduce pe locul trei pe piata internet din Cehia din punctul de vedere al utilizatorilor unici. Tehnologia Jyxo si a site-ului blog.cz ne va oferi posibilitatea de a interactiona rapid cu comunitatile online de interes pentru clientii nostri si pentru firmele de publicitate", a spus Petr Dvorak, directorul general al TV Nova.
CME este o companie media care detine retele de top in sase tari din centrul si estul Europei cu o populatie cumulata de aproximativ 90 de milioane de locuitori.
Posturile de televiziune ale CME sunt in Croatia (Nova TV), Cehia (TV Nova, Nova Cinema, Galaxie Sport), Romania (PRO TV, PRO TV International, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro si MTV Romania), Slovacia (TV Mark?za, Galaxie Sport), Slovenia (POP TV, Kanal A) si Ucraina (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino, Citi). CME este activa pe bursa americana NASDAQ si la Bursa din Praga, valoarea companiei depasind patru miliarde de dolari.
Anul trecut, in octombrie, CME l-a numit in functia de director operational (COO) al intregii companii pe Adrian Sarbu, creatorul Pro TV. Sarbu este principalul actionar al MediaPro, ce detine mai multe active in domeniul media, printre care si Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO