Business Hi-Tech

Cum a ajuns sa lucreze o firma locala pentru fondatorul Skype

Cum a ajuns sa lucreze o firma locala pentru fondatorul Skype

Valentin Balanescu, proprietarul 648 Group, s-a mutat in Los Angeles la inceputul acestui an in incercarea de a extinde pe plan international activitatea firmei

14.10.2008, 20:19 169

Compania 648 Group, fondata de antreprenorul roman Valentin Balanescu, a castigat dupa deschiderea unui birou in Los Angeles, un contract cu un start-up fondat de Morten Lunden, cunoscut pentru infiintarea serviciului de telefonie web Skype.

Compania locala 648 Group, infiintata in aprilie 2004 de Valentin Balanescu, 30 de ani, are drept obiectiv atingerea unui business de 1,5 mil. euro anul viitor, compania urmarind sa atinga acest obiectiv inclusiv prin castigarea unor noi proiecte internationale, prin intermediul biroului deschis de companie in Los Angeles. 648 Group este o agentie web specializata in design, dezvoltare si consultanta pentru proiecte online.
Unul din cele mai importante contracte obtinute de companie este cel pentru realizarea livestube.com, un site dedicat cumpararii si vanzarii de bilete la evenimente culturale si sportive din SUA si Canada, care tinteste o piata cu o valoare de circa 5 miliarde de dolari.
"LiveStub.com este un site dedicat cumpararii si vanzarii de bilete la orice eveniment cultural si sportiv. Se diferentiaza rapid de alte site-uri similare prin faptul ca nu este perceput niciun comision pentru tranzactiile desfasurate, lucru care ofera utilizatorilor sai un castig mai mare si preturi mai reduse. Livestub opereaza pe piata secundara a comercializarii de bilete din SUA si Canada, intentionand sa se extinda si pe alte piete din Europa. Investitorul principal al site-ului este Morten Lund, cunoscut pentru succesul avut cu Skype. Un lucru interesant de mentionat este faptul ca, desi in grupul de firme pe care le detine Lunden exista si o companie de dezvoltare web, 648 a castigat dezvoltarea acestuia", a explicat Balanescu intr-un interviu pentru ZF.
Compania detinuta integral de Valentin Balanescu isi desfasoara activitatea exclusiv in Romania, prin intermediul birourilor din Bucuresti si Iasi. "Echipa 648 are mai mult de 16 angajati, fiind in continuare in crestere. Majoritatea lucreaza in departamentele de creatie si development, iar cei mai multi din aceste departamente au un nivel mediu si de top in ceea ce priveste pregatirea si potentialul. Estimez ca pana la sfarsitul anului 2009 echipa 648 va depasi un numar de 30 de persoane, majoritatea programatori", spune Balanescu. Investitia in companie s-a ridicat in patru ani la peste 600.000 de euro.
El povesteste ca decizia sa de a se muta in acest an in Statele Unite, la patru ani de la infiintarea firmei in Romania, a jucat un rol important in dezvoltarea businessului.
"Impactul a fost unul benefic pentru companie din mai multe motive. In primul rand a crescut numarul de proiecte valoroase, atat pentru portofoliu, cat si din punct de vedere financiar, care au intrat in companie. Un alt avantaj l-a reprezentat oportunitatea de a fi aproape de actuali si potentiali clienti, luand parte la intalniri face-to-face, un lucru important cand vine vorba de negocieri." El adauga ca pietele din Statele Unite si Canada reprezinta principala tinta de extindere a companiei. "In primul rand urmarim crearea unui mecanism care sa genereze proiecte profitabile pe zona SUA-Canada, iar aici vorbim de proiecte ale clientilor, dar si de proiecte produse/promovate de 648. Urmatorul pas il reprezinta sediul din Londra pe care intentionam sa-l des-chidem cel mai tarziu la inceputul anului 2010. Cea mai mare provocare ar reprezenta-o succesul unui produs propriu pentru platformele mobile la care lucram de mai bine de 5 luni."
In ceea ce priveste efectele crizei financiare internationale, antreprenorul roman afirma ca efectele ei incep sa se resimta in discutiile cu potentiali parteneri americani. "(...) Negocierile au loc, clientii inteleg nevoile, insa le simti retinerile/prudenta, iar procesele de vanzare sunt mai lente. Tendinta tuturor este de economisire decat de dezvoltare. Suntem atenti la ce se intampla, iar daca lucrurile se vor agrava, vom profita sa finalizam proiectele interne. Dar acesta ar fi cel mai pesimist scenariu si ne-ar putea afecta daca s-ar acutiza in 8-10 luni." Primul business in care a fost implicat Balanescu a fost compania Dezibel Media, detinuta impreuna cu un alt partener. El a fondat 648 Group in aprilie 2004, cu o echipa de opt oameni si o investitie de 50.000 de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO