Business Hi-Tech

Cum e să navighezi pe Internet din Coreea de Nord

Cum e să navighezi pe Internet din Coreea de Nord

Autor: Octavian Calei

16.12.2012, 00:00 6958

În Coreea de Nord, ţară condusă după un regim totalitar, comunicaţiile sunt strict supravegheate, locuitorii având acces limitat la Internet, iar telefoanele mobile din singura reţea disponibilă nu pot efectua apeluri internaţionale sau iniţia trafic de date, folosirea acestora fiind considerată o infracţiune deosebit de gravă, scrie BBC.

Iată câteva dintre detaliile descrise de către jurnalistul britanic Scott Thomas Bruce despre cum e să foloseşti comunicaţiile în Coreea de Nord:

►Internetul a fost transformat într-un instrument de propagandă guvernamentală. Toate siteurile nord coreene conţin un cod în sursă care face ca numele conducătorului suprem, Kim Jong Un, să apară cu litere puţin mai mari decât normal.

►Singurul Internet-Cafe din capitala ţării are instalat pe toate calculatoarele un sistem de operare numit "Red Star", dezvoltat special la comanda "preşedintelui etern", Kim Jong-il, decedat în 1992. Calendarul sistemului de operare nu afişează anul 2012, ci 101 - numărul de ani de la naşterea întemeietorului sistem politic actual din Coreea de Nord.

►Cetăţenii de rând nu au acces la Internet, acest privilegiu revine doar elitei, unui număr select de academicieni şi savanţi. Ceea ce pot accesa oamenii de rând este de fapt, o reţea cibernetică naţională de date, numită "Kwangmyong", controlată de guvern printr-un furnizor exclusiv de Internet.

Această reţea naţională de date oferă accesul la câteva siteuri de ştiri interne, anunţuri şi funcţii de chat. Jurnaliştii trebuie să aibă grijă ce scriu pe "Internet"-ul nord coreean. Organizaţia Reporterilor fără Frontiere a descoperit că mai mulţi redactori au fost trimişi în tabere de corecţie pentru simple greşeli gramaticale din articole.

►Locuitorii din Coreea de Nord obţin ilegal informaţii din lume prin intermediul unor stick-uri USB ataşate de baloane, trimise peste graniţă de către vecinii sud coreeni.

►Singura reţea mobilă din ţară nu oferă accesul la telefoane internaţionale, nici trafic de date. Cu toate acestea, nord coreenii fac rost de telefoane mobile în mod ilegal.

"Telefoanele mobile sunt ascunse în pungi de plastic şi îngropate pe dealuri, în afara oraşelor sau comunelor, numai pentru a fi folosite o singură dată pentru un apel care nu trebuie să depăşească 2 minute, dacă individul nu vrea să fie prins de detectoarele celularelor de care dispune Ministerul Securităţii de Stat", relatează Daily NK.

"Riscul pe care şi-l asumă oamenii acum ar fi de neimaginat în urmă cu 20 de ani", a spus Nat Kretchun, coautor al unui raport despre mass-media în Coreea de Nord.

Pentru a nu fi detectat când folosea un telefon mobil, un bărbat de 28 de ani care a părăsit ţara în 2010, a relatat în raportul de mai sus, că dădea drumul la apa de la chiuvetă şi îşi punea în cap un capac de oală în timp ce efectua un apel.

"Posesia ilegală de telefoane mobile este o infracţiune deosebit de gravă", a declarat Scott Thomas Bruce, autor care a scris pe larg despre Coreea de Nord.

Specialiştii sunt de părere că noul lider al Coreei de Nord ar trebui să fie mai deschis tehnologiei şi să dea dreptul cetăţenilor de a naviga pe Internet, dacă doreşte ca acest regim să poată funcţiona în continuare. Însă fiecare pas pe calea redării oamenilor a ceva ce nu au mai avut înainte - accesul la informaţie onestă, ar putea avea efecte devastatoare pentru regimul specific statelor totalitare, închise.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO