Business Hi-Tech

Cumperi? Vinzi? Afla si parerea altora: www.epinions.com

12.05.2004, 00:00 21



Intr-o lume in care tehnologia se schimba aproape de la zi la zi este esential sa fii bine informat despre un produs sau un serviciu atunci cand deschizi buzunarul si vrei sa il achizitionezi. Iar producatorii sau distribuitorii trebuie sa stie in timp real ce parere au clientii lor despre produs.



Din dorinta de a afla si parerea altora despre diverse produse si servicii s-a nascut si site-ul www.epinions.com, loc unde toata lumea poate sa isi spuna opinia despre echipamentul pe care l-a folosit sau l-a cumparat, despre cartea pe care a citit-o sau filmul pe care l-a vizionat. Epinions prezinta parerile fiecarui membru al site-ului despre produse, fara a cenzura sau a modifica mesajele utilizatorilor.



Site-ul a fost format in perioada de glorie a Internetului, in 1999, de un grup de pasionati ai Internetului care detineau functii importante la Yahoo, Netscape si Excite. Pagina principala are motor de cautare pentru a descoperi rapid informatii despre produsul dorit, iar opiniile sunt impartite in categorii bine definite si usor de accesat. In total sunt afisate 12 categorii mari (de la auto pana la computere si de la electronice pana la carti), cu zeci de subcategorii fiecare, plus o sectiune suplimentara cu topicuri precum "Educatie", "Finante", "Sport" sau "Restaurante".



Fiecare subcategorie prezinta produsele, ordonate in functie de marca, pret, specificatii tehnice sau mod de utilizare (pentru afaceri, personale sau pentru familie). Fiecare produs primeste o nota generala, respectiv media notelor acordate de fiecare utilizator, pe o scara de la unu la cinci. De asemenea, site-ul permite compararea preturilor din mai multe magazine, pentru a putea alege rapid cea mai buna oferta.



Astfel am aflat de exemplu ca mult apreciatul telefon inteligent Sony Ericcson P900 a primit in total patru stele din cinci, fiind notat bine mai ales pentru functiile de PDA, dar criticat pentru pretul mare. Sistemul de informare arata ca, cel mai bun pret de magazin pentru un P900 fara conectare este de 790 de dolari (pe www.just-talk.com). Spre comparatie, in Romania, aparatul este cam 30 de milioane de lei.



La categoria computere, membrii site-ului Epinions au acordat cinci stele atat celui mai nou computer desktop de la Apple, G5, cat si catorva PC-uri produse de Dell, HP sau IBM. In total sunt analizati cam 140 de producatori de computere si sunt notate cateva zeci de mii de sisteme diferite. Playerul de muzica iPod, cel mai bine vandut in acest moment la nivel mondial, a primit de asemenea cinci stele, in ciuda faptului ca unii utilizatori au raportat probleme cu bateria.



De asemenea, site-ul permite identificarea rapida a raportului calitate/pret la fiecare produs. Spre exemplu, la camere digitale exista si produse extrem de fiabile (camere de 2 megapixeli, la pret de 50-70 de dolari) si produse la care brandul inseamna, de fapt, pret mai mare (camera de 4 megapixeli la 1.000 de dolari).



Chiar daca preturile din Occident nu se regasesc intotdeauna pe piata romaneasca, site-ul este util pentru identificarea punctelor tari si slabe ale fiecarui produs si pentru a alege de fapt cel mai nimerit echipament din multimea de oferte care sufoca piata. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO