Business Hi-Tech

Depozitul de Calculatoare: Vrem sa atingem o marja de profit de 30-35%

26.04.2006, 00:00 30

Romsoft, unul dintre principalii distribuitori de produse IT de pe piata locala ce foloseste ca marca Depozitul de Calculatoare, a avut o cifra de afaceri in 2005 cu putin peste 50% fata de 2004, a estimat pentru ZF Nicolae Mandache, directorul de marketing al companiei. Oficialii companiei nu au dorit sa precizeze cifra de afaceri pentru 2004.

In momentul de fata marja de profit a companiei este de 16%, conform lui Mandache. "Pana la sfasitul anului, estimez ca aceasta va creste pana la 30-35%", a declarat el, precizand ca printre altele compania are in planurile pentru acest an si eficientizarea vanzarilor pe metru patrat.

Oficialii companiei nu au dorit sa precizeze nivelul investitiilor planificate pentru acest an, dar Madache a declarat ca acestea vor fi concentrate in principal in consolidarea lantului de magazine, dar si in publicitatea si imaginea companiei.

Depozitul de Calculatoare detine in prezent 50 de magazine la care se adauga alte cateva magazine in sistem de franciza.

"Pana la sfarsitul anului vrem sa deschidem inca trei magazine. In plus, vom depune eforturi in impunerea magazinelor la nivel local, dar si relocarea unora in vaduri comerciale din punctul de vedere al densitatii populatiei".

Planurile pentru extinderea companiei nu includ si locatiile de tip Mall, conform lui Mandache. "Avem o anumita imagine care nu corespunde cu tipul de client pe care il intalnesti in astfel de locatii", a explicat el. Aceasta strategie este motivata de oficialul companiei si prin faptul ca deja compania este prezenta in hypermarket-uri prin diverse produse precum PC-uri sau periferice, cum ar fi imprimantele, spre exemplu.

"In acest an vrem sa acordam o atentie deosebita service-ului pentru ca un client nu-l atragi numai prin produsele pe care le vinzi. Pana la urma un calculator este o investitie si orice produs poate sa aiba o problema la un moment dat si clientul are nevoie sa poti sa o rezolvi cat mai repede posibil", a mai spus Mandache.

In ceea ce priveste vanzarile companiei din acest an, acestea ar putea stagna pana la mijlocul verii comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, crede Mandache. "Este vorba si de o concurenta acerba din partea pietei de retail", precizeaza Mandache, care nu exclude de asemenea o saturare a pietei locale de PC-uri. "Este vorba si de educarea pietei. Clientul nu mai vine ca o floare sa cumpere un calculator. Stie exact pentru ce are nevoie de un PC si daca vrea sa se joace pe el sau vrea sa-l foloseasca pentru birou", a spus Mandache.

Vanzarile ar putea reveni dupa aceasta perioada pentru ca ne putem astepta ca de la jumatatea anului componentele pentru PC sa se ieftineasca, in special procesoarele produse de Intel, conform lui Mandache. "Eu estimez ca pretul mediu al unui calculator va scadea cu 5-6%, ceea ce va declansa un nou val de clienti", a precizat el. Anul trecut, Depozitul de Calculatoare a avut pe piata locala de PC-uri o cota de 11,1%. "Cred ca pana la sfarsitul anului o sa atingem o cota de 13%". Principalii concurenti ai companiei sunt K-Tech cu o cota de piata de 12,8% pentru anul trecut, Flamingo Computers cu 12,7% si Complet Electro Serv (Altex) cu o cota de 11,8%, conform companiei de cercetare a pietei IDC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO